Buitenland

'We gaan rechtstreeks af op planeet Plastic'

20 juli 2017 01:47 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Archieffoto.

"We moeten opnieuw nadenken hoe we sommige materialen gebruiken, vooral plastic." Dat zeggen Amerikaanse wetenschappers die een studie deden naar de productie en verwerking van plastic.

Volgens de wetenschappers is er in de geschiedenis al 8,3 miljard ton aan plastic gemaakt. Het grote probleem is volgens hen dat plastic heel snel weer wordt weggegooid. "Meer dan 70 procent is grotendeels naar stortplaatsen gebracht, maar te veel plastic ligt in het milieu, bijvoorbeeld in oceanen", zegt wetenschapper Roland Geyer tegen de BBC.

Geen oplossing voor het probleem

Het plastic is niet biologisch afbreekbaar. De enige manier om er definitief vanaf te komen is door het te verhitten. Maar dat mag niet altijd vanwege de gezondheidsrisico's.

Ondertussen blijft plastic geproduceerd worden. Als we zo doorgaan is er in 2050 12 miljard ton aan plastic afval. Het duurt volgens de onderzoekers daarom niet lang voordat we de aarde 'planeet Plastic' kunnen noemen.

Hoe gevaarlijk is plastic?

Een oplossing voor het probleem hebben de onderzoekers ook niet. "Ons motto is: wat je niet meet, kun je niet managen. Wij hebben daarom de cijfers achterhaald. We zeggen niet wat de wereld moet doen, maar we willen een discussie starten."

Dat plastic niet alleen een probleem is voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van mensen, is bekend. Maar hoe gevaarlijk plastic is, dat is niet duidelijk. "We eten gewoon plastic", zei Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation al eerder. Volgens haar zitten er in plastic 80.000 chemische stoffen. "Daarvan kennen we er maar een paar, die zijn gevaarlijk, en die verbieden we al niet eens", zegt ze.

Meer op rtlnieuws.nl:
Miljoenen euro's kostend project mislukt: plastic inzamelen werkt niet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore