Kayla Mueller dood

Amerikaanse hulpverleenster was seksslavin IS-leider

15 augustus 2015 08:15 Aangepast: 15 augustus 2015 08:49
Abu Bakr al-Baghdadi en Kayla Mueller

De Amerikaanse gijzelaar Kayla Mueller was de 'persoonlijke sekslavin' van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. "Ze werd meegenomen naar zijn kamer, en kwam huilend terug."

Yezidi-meisjes die samen met Mueller gevangen hebben gezeten, zijn met dit verhaal naar buiten gekomen. Ze spraken met de familie van Mueller, en ook met een journalist van dagblad Trouw. De Amerikaanse autoriteiten hebben het verhaal bevestigd. 

De 26-jarige Mueller werkte als hulpverlener in het grensgebied van Syrië en Turkije. Ze werd in augustus 2013 ontvoerd toen ze op de terugweg was van een bezoek aan de Syrische stad Aleppo. Na anderhalf jaar gevangenschap kwam ze om, waarschijnlijk toen haar onderkomen werd gebombardeerd door de internationale coalitie tegen IS.

ZIE OOK: Kayla Mueller in brief: 'Als ik aan jullie denk, moet ik huilen'

Voor het eerst zijn er nu details over hoe Mueller in gevangenschap leefde. De Amerikaanse was in eerste instantie ontvoerd, met de bedoeling om losgeld los te weken. 

Al-Baghdadi leefde maanden in de woning van een ander kopstuk van Islamitische Staat, de Tunesiër Abu Sayyaf. In zijn huis zou ze gevangen zijn gehouden, samen met andere ontvoerde meisjes en vrouwen. Ze moesten schoonmaken en eten koken. 

Al-Baghdadi kwam vaak langs
Het pand diende als een soort 'doorgangshuis' voor yezidi-meisjes die IS verkocht, of als sekslavinnen aan IS-strijders cadeau deed. Twee yezidi-meisjes die met Mueller hebben vastgezeten en er later in slaagden te ontsnappen, hebben verklaard dat al-Baghdadi regelmatig langskwam en Mueller meenam. Ze werd op zijn kamer misbruikt.

"Ze kwam dan huilend terug en zei dat ze gedwongen was om met hem te trouwen", zegt één van de yezidi's, die daarmee bedoelt dat ze gedwongen werd seks te hebben. 

Na haar dood joegen de VS op Abu Sayyaf. Commandotroepen schoten hem in mei tijdens een speciale operatie dood.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore