Gijzeling Ewold Horn

'Filipijnen proberen ontvoerde Nederlander te bevrijden'

20 augustus 2015 10:36 Aangepast: 20 augustus 2015 10:59
Ewold Horn op een foto die kort na de ontvoering van Ewold Horn is verspreid. Beeld © AFP

Het Filipijnse leger is bezig met een operatie om de ontvoerde Nederlander Ewold Horn te bevrijden. Dat meldden Filipijnse media. Horn werd in februari 2012 gegijzeld door de extremistische groep Abu Sayyaf.

Gisteren bestormde het leger het kamp van de ontvoerders. Twee ontvoerde militairen van de Filipijnse kustwacht wisten tijdens het tumult van de bestorming ontsnappen. Vervolgens renden ze bijna 2 kilometer naar een dorp in de buurt. 

ZIE OOK: Gegijzelde Ewold Horn 'te zwak om ook te ontsnappen'

De twee waren in mei ontvoerd in het zuiden van de Filipijnen, samen met de leider van een dorp. Het dorpshoofd werd vorige week onthoofd en de militairen dreigden hetzelfde lot.

Bij de operatie zijn zeker 15 terroristen omgekomen. Horn zou op een ander eiland in de buurt worden vastgehouden. 

Te ziek
​Horn komt uit Termunten in Groningen. Hij was met een Zwitser op een boot vogels aan het bekijken, toen ze werden ontvoerd. De Zwitser ontsnapte in december. Hij greep de machete van een bewaker, stak hem in zijn nek en rende weg. Horn was te ziek en te zwak om met hem mee te gaan.

Abu Sayyaf zou ook nog twee Maleisiërs en een Zuid-Koreaan vasthouden. 

De extremistische groep strijdt voor een eigen staat in het islamitische zuiden van de overwegend katholieke Filipijnen. Het steunt zowel al-Qaeda als Islamitische Staat.

Buitenlandse Zaken
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag wil niets kwijt over de zaak. Omdat dat niet in het belang van deze en andere ontvoeringszaken is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore