Ga naar de inhoud
Buitenland

Fel debat Le Pen en Macron: 'Wat jij voorstelt is geleuter'

Beeld © ANP

Zo'n 20 miljoen Fransen hebben vanavond gekeken naar hoe de Franse presidentskandidaten Marine Le Pen en Emmanuel Macron elkaar in de haren vlogen in een verhit tv-debat. Macron beschuldigde Le Pen meermalen van het vertellen van leugens. Le Pen vond Macron 'een watje'.

De rechts-populistische Le Pen beschuldigde haar sociaal-liberale opponent 'achterover te leunen' waar het gaat om moslimterrorisme. "Je heb totaal geen plan, maar bent lankmoedig als het gaat om islamitische fundamentalisme." Ze zette haar rivaal, in de peilingen de favoriet, weg als een watje op het gebied van de openbare veiligheid.

'Geleuter'

Macron reageerde met de opmerking dat terrorisme zijn belangrijkste aandachtspunt is als hij wordt gekozen. "Wat jij voorstelt is geleuter", zei hij verwijzend naar haar belofte de Franse grenzen te sluiten. "Je verspreidt leugens.''

Dat laatste sloeg op Le Pens bewering dat hij banden heeft met radicale moslims. Klinkklare nonsens, volgens Macron. 

 

'Zelfgenoegzame bankier'

Voor Le Pen was het de laatste landelijke kans kiezers te winnen voor haar programma. Ze herhaalde nog eens te zullen afrekenen met illegale immigratie en de euro af te danken om vervolgens Macron te wijzen op zijn verleden als 'zelfgenoegzame' bankier en minister van Economische Zaken. 

Macron sloeg terug door te zeggen dat Le Pen vooral onzin uitkraamt en dat haar retoriek geen inhoud heeft. 

Het was het laatste televisiedebat voor de verkiezingen van komende zondag. Dan mogen zo'n 47 miljoen Fransen hun president kiezen. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Verkiezingen Frankrijk: Macron en Le Pen naar tweede ronde