Buitenland

Levenslang geëist om 71 doden in vrachtwagen Oostenrijk

04 mei 2017 16:10 Aangepast: 04 mei 2017 17:08
De vrachtwagen waarin de 71 dode vluchtelingen werden gevonden. Beeld © EPA

Vier leden van een internationale bende mensensmokkelaars hebben in Hongarije levenslang tegen zich horen eisen. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor de dood van 71 vluchtelingen die in 2015 in Oostenrijk werden gevonden in een vrachtwagen.

Zeven andere verdachten hoorden lagere celstraffen tegen zich eisen. Ook wil justitie in Hongarije dat een aantal van hen het land worden uitgezet.

ZIE OOK: Meer dan 70 dode vluchtelingen gevonden in vrachtwagen Oostenrijk

De verdachten komen uit Hongarije en Bulgarije. De vier tegen wie levenslang is geëist, worden ervan verdacht direct betrokken te zijn geweest bij het vervoer van de 71 vluchtelingen. De bende mensensmokkelaars zou met hun praktijken honderdduizenden euro's hebben opgestreken.

De slachtoffers werden in augustus 2015 gevonden in een vrachtwagen die langs een weg tussen de Hongaarse grens en Wenen loopt. In eerste instantie dacht de politie dat de vrachtwagen pech had, totdat ze bloed uit het laadruim zagen sijpelen en een lijkengeur roken. De slachtoffers, die uit Syrië kwamen, zijn gestikt, mogelijk al voordat de vrachtwagen Oostenrijk binnenreed. Onder hen waren vier kinderen.

`