Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

19 juni 2017 22:51

Amerikaanse student die vastzat in Noord-Korea is overleden

Otto Warmbier, de 22-jarige Amerikaan die gevangen zat in Noord-Korea, is overleden. Warmbier kwam vorige week terug naar de VS met zware hersenschade.

Warmbier werd in februari vorig jaar in Noord-Korea gearresteerd voor poging tot diefstal van een propagandavlag met de naam van de voormalige leider Kim Jong-il. Hij werd tot vijftien jaar dwangarbeid veroordeeld.

'Ernstig mishandeld'

Na zijn arrestatie raakte de student in coma. Volgens Noord-Korea kwam dat door een voedselvergiftiging, maar zijn familie gelooft dat verhaal niet. Zijn vader zei op een persconferentie dat hij denkt dat zijn zoon 'ernstig is mishandeld'.

In een statement zegt de familie dankbaar te zijn voor al het medeleven dat ze kregen. "Helaas was er door de verschrikkelijke martelingen die onze zoon heeft moeten ondergaan, geen andere mogelijkheid dan dat hij zou sterven", schrijft de familie. 

"Toen Otto bij ons terugkwam kon hij niet spreken en niet reageren. Na een dag veranderde zijn gezicht. Hij was vredig. Hij was thuis en we geloven dat hij dat voelde."

Vorige week werd hij 'om humanitaire redenen' vrijgelaten. Dat gebeurde vlak voor het bezoek van oud-basketballer Dennis Rodman aan Noord-Korea. Na zijn terugkeer naar de Verenigde Staten werd Warmbier behandeld in een ziekenhuis in de stad Cincinnati. Zijn toestand werd door artsen omschreven als 'kritiek, maar stabiel'.

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws