Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

19 juni 2017 16:16

Aanslag Londen was 'duidelijk aanval op moslims', verdachte niet in beeld bij politie

De man die in Londen inreed op moskeebezoekers, was niet in beeld bij de veiligheidsdiensten. Dat heeft staatssecretaris Ben Wallace van Veiligheid van Groot-Brittannië gezegd.

"De man was bij de autoriteiten niet bekend vanwege extremisme of rechts-extremisme." Wallace ontkende dat de autoriteiten steken hebben laten vallen in de aanloop naar het incident.

ZIE OOK: Nederlandse moskeeën na aanslag: 'Houd je hoofd koel'

Na de aanslag is een 48-jarige man opgepakt. Hij wordt verdacht van poging tot moord. De politie behandelt de zaak als een terreuraanslag. Het motief van de man is nog onduidelijk.

Het bestelbusje waarmee hij op een groep moslims inreed, is gehuurd bij een bedrijf in de buurt van Cardiff, de hoofdstad van Wales. De politie van Wales werkt samen met collega's in Londen.

Extra beveiliging

De Londense politie noemt de aanslag bij de moskee een aanslag op moslims, premier Theresa May zei eerder hetzelfde. De Britse moslimraad veroordeelt de aanval. Volgens de raad is het een gewelddadige uiting van islamofobie.

De raad heeft de politie gevraagd voor extra bescherming rond moskeeën. De politie in Londen heeft extra beveiliging toegezegd voor moslimgemeenschappen.

Motief onduidelijk

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland roept moslims in ons lang op rustig te blijven. "Wij vragen de Nederlandse moslimgemeenschap om haar hoofd koel te houden en zich hierdoor niet te laten provoceren"

Er raakten bij de aanslag gisteravond 10 mensen gewond. Eén persoon die al gereanimeerd werd ten tijde van de aanval, is overleden. Het is niet duidelijk of dat het gevolg was van de aanslag.

Deze man overmeesterde de dader:

Ruim twee weken geleden werd Londen ook al getroffen door een aanslag met een busje, in dat geval door moslimextremisten. Bij de London Bridge kwamen acht mensen om.

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws