Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

17 februari 2017 12:03

24/7 zorgt hij voor zieke verlaten kinderen: 'Ze hebben gevoelens, een ziel'

Elk kind dat hij in huis opvangt, komt te overlijden. Mohamed Bzeek weet dat. Hij ving tientallen ongeneeslijk zieke kinderen op in huis en verzorgde ze – maar zag ze vaak ook sterven.

De 62-jarige Bzeek doet het belangeloos. In de wijde omgeving van Azusa, een voorstad van Los Angeles, is hij één van de weinigen die zulke kinderen wil opvangen. De kinderen zijn afgestaan omdat hun ouders niet meer in staat zijn om voor ze te zorgen. 

Zo heeft hij nu een zesjarig meisje met een zeldzame hersenafwijking in huis. Ze kwam bij hem wonen toen ze een maand oud was. Ze is blind en doof, ondergaat dagelijks toevallen en kan haar armen en benen niet bewegen. "Ik weet dat ze niet kan horen en niets kan zien, maar ik praat altijd tegen haar", zegt hij tegen de krant LA Times. "Ik houd haar altijd vast, ze heeft gevoelens. Ze heeft een ziel."

'Ik weet dat ze niet meer beter worden'

Mohamed raakte in de jaren 80 geïnspireerd door zijn vrouw Dawn, een verpleegster in een opvanghuis voor zieke kinderen. Het paar besloot ook zelf kinderen te gaan opvangen. Zijn vrouw overleed een paar jaar geleden, maar Mohamed gaat door. "Je moet van ze houden alsof het je eigen kinderen zijn. Ik weet dat ze ziek zijn en dat ze niet meer beter worden. Ik doe mijn best als mens en de rest is aan God."


ABC Breaking News | Latest News Videos

Maar het hakt er wel in, moet Bzeek ook toegeven. De eerste keer dat een kind bij hem thuis stierf, vergeet hij nooit meer. Haar moeder werkte tijdens haar zwangerschap bij een boer waar met giftige pesticiden werd gewerkt, het meisje werd geboren met een ernstige afwijking aan haar ruggengraat. "Ze was nog geen jaar oud toen ze stierf, 4 juli 1991. Terwijl we avondeten aan het koken waren. Het deed zo verschrikkelijk pijn."

'Allemaal door Mohamed'

Ook ving Bzeek een jongentje op met kortedarmsyndroom. "Hij werd slechts acht. Tijdens zijn leven moest hij 167 keer naar het ziekenhuis. Hij kon geen vast voedsel eten." Maar de Bzeeks gaven hem wel een plek aan tafel, met zijn eigen bord en bestek. Hij hoorde bij de familie.

De verwachtingen voor het meisje dat Mohamed nu verzorgt, waren destijds niet hoog gespannen. Liefst 22 uur per dag zit ze aan slangen vast voor medicatie en voeding. "Ze kan zich verbaal alleen uitdrukken door te huilen", zegt haar arts tegen de krant. "Maar haar leven is niet één complete lijdensweg. Ze heeft momenten dat ze plezier heeft. En dat komt allemaal door Mohamed."

Lieve premier

15 maart gaan we naar de stembus. Waar ligt Nederland wakker van? Op lievepremier.nl stellen 16 Nederlanders vragen aan de toekomstige premier.

Wat vind jij belangrijk? Laat het ons weten in je eigen videoboodschap!

Topnieuws