Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

07 februari 2017 02:21

'13.000 mensen opgehangen in gevangenis Syrië'

Jarenlang vonden er in de Saydnaya-gevangenis bij de Syrische hoofdstad Damascus iedere week massa-executies plaats. Daarbij zijn ongeveer 13.000 mensen opgehangen. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

Niet een van de gevangenen die werden opgehangen in de Saydnaya-gevangenis ontving deze straf na iets wat ook maar in de verste verte lijkt op een eerlijk proces, stelt Amnesty in een rapport dat vandaag is verschenen. 

'Veroordeeld in 2 minuten'

"Een zogenaamde militaire rechtbank veroordeelt een gevangene in een procedure die spot met alle rechtsnormen en niet meer dan twee minuten in beslag neemt."

Het rapport Human slaughterhouse: Mass hangings and extermination at Saydnaya prison, toont volgens Amnesty aan dat de Syrische overheid in de gevangenis bewust onmenselijke omstandigheden creëert door middel van marteling en het systematisch onthouden van eten, drinken, medicijnen en medische zorg.

50 gevangenen per keer

De ophangingen in de Saydnaya-gevangenis vonden plaats tussen 2011 en 2015. Het gebeurde een of twee keer per week, meestal op maandag en woensdag, midden in de nacht. Per keer werden tot 50 gevangenen geëxecuteerd.

"De Syrische autoriteiten geven tot op het hoogste niveau hun goedkeuring aan de executies en wantoestanden in de gevangenis, die gekwalificeerd kunnen worden als oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid", schrijft Amnesty.

84 getuigenissen

Het onderzoek is mede gebaseerd op 84 getuigenissen van onder meer voormalige bewakers en leidinggevenden in de Saydnaya-gevangenis. Deze video van Amnesty is ook gebaseerd op getuigenissen:

Topnieuws