Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

19 juni 2017 16:00

12 mensen overleefden bosbrand door duik in watertank

Tussen de vele ellendige berichten over de bosbrand in Portugal, zitten ook bijzondere verhalen van mensen die de ramp hebben overleefd.

Zo ook het verhaal van twaalf inwoners van het dorpje Nodeirinho. Die wisten aan de vuurzee te ontsnappen door in een watertank te springen.

Als ratten in de val

Het dorpje was volledig ingesloten door de snel uitbreidende bosbranden. De bewoners zaten als ratten in de val. Daarop besloten ze in de watertank te gaan zitten voor het huis van één van hen. Door elkaar nat te houden konden ze voorkomen dat ze brandwonden door de immense hitte zouden oplopen. De twaalf bleven zes uur in de tank zitten, toen was het weer veilig.


Maria do Céu Silva kwam op het idee om te schuilen in de watertank. (Beeld: screenshot Cofina Media)

De vrouw die op het idee kwam om te schuilen in de watertank, Maria do Céu Silva, wordt gezien als een held. "Zonder de tank waren we allemaal dood gegaan", zegt ze tegen Portugese media.

Ook haar moeder van 85 overleefde op deze manier de brand. Aanvankelijk was het de bedoeling om met een bus het rampgebied te ontvluchten, maar haar moeder was te zwak om daar in te klimmen. "Laar mij hier op de grond sterven", had ze gezegd. Maria vond gelukkig een alternatief. Ook haar vader van 81 bleef zo in leven.

De wind was zo sterk dat daken van de huizen knalden. "Het was verschrikkelijk. Het zag eruit als een horrorfilm." In het dorp overleefden tien mensen de brand niet, allemaal bekenden van Maria.

Dodental op 62

Het dodental van de brand in de regio Pedrógão Grande staat op 62. Zeker 47 mensen zijn levend verbrand in hun auto's, volledig verrast door het vuur. Tot nu toe zijn 24 personen geïdentificeerd. 

Ook zijn 135 mensen gewond geraakt bij de brand, onder wie twee ernstig. Meer dan honderd artsen hebben zich vrijwillig aangemeld om de ziekenhuizen in de regio bij te staan.

De Portugese premier Antonio Costa noemt de bosbrand 'de grootste tragedie in Portugal sinds mensenheugenis'.

Zwartgeblakerde bomen

Op dit moment zijn 1500 brandweerlieden nog altijd bezig met het bestrijden van de brand. Verslaggever Rik Konijnenbelt is bij het dorp Salaborda Nova, waar de brand enorm heeft huisgehouden. Hij ziet zwartgeblakerde bomen. "Het stinkt hier nog overal naar rook", zegt hij. Opvallend is dat sommige huizen helemaal zijn uitgebrand, maar andere huizen ongehavend zijn. 

Kritiek op de overheid

Ondertussen verschijnen ook de eerste kritische berichten. De Portugese overheid zou te weinig doen om dit soort grote bosbranden te voorkomen, klinkt het.

Volgens experts kan door goed bosbeheer een dergelijke ramp worden voorkomen. Een maatregel zou kunnen zijn om meer bomen te kappen en zo meer open plekken te creëren.

Topnieuws