Misdaad

Familie Fortuyn wil weer meldplicht voor Volkert van der Graaf

25 mei 2019 14:18 Aangepast: 25 mei 2019 14:33
Beeld © ANP

Richard van der Weide, de advocaat van de familie Fortyn, wil dat het Openbaar Ministerie terug gaat naar de rechter. Hij wil dat deze de versoepelde meldingsplicht van Volkert van der Graaf heroverweegt. Minister Sander Dekker laat weten al een wetsvoorstel te hebben ingediend dat de manier waarop voorwaardelijke invrijheidstelling werkt moet veranderen.

"De huidige voorwaardelijke invrijheidstelling is al langer een doorn in het oog"

"Wij willen het Openbaar Ministerie kritisch bevragen over het feit dat Van der Graaf ten overstaan van de rechter zijn emigratieplannen als reden heeft aangevoerd om van de zesweekse meldplicht af te komen. Als die emigratie onwaar blijkt, dan moet hij gewoon terug in het oude regime”, zegt Richard van der Weide tegen De Telegraaf. Het nieuws dat Volkert van de Graaf nog altijd in Nederland verblijft, slaat hard in bij de nabestaanden en naasten van Pim Fortuyn. "Volkert heeft de Nederlandse rechtstaat opnieuw bij de neus”, stelt Hans Smolders, ex-chauffeur van Fortuyn. "Het is te bizar voor woorden”, zegt broer Simon Fortuyn.

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Volkert van der Graaf ondanks voornemen niet geëmigreerd

De minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker laat aan RTL Boulevard weten dat er momenteel gewerkt wordt aan een nieuw wetsvoorstel dat de manier waarop voorwaardelijke invrijheidstelling werkt moet veranderen. “De huidige voorwaardelijke invrijheidstelling is al langer een doorn in het oog. Het wetsvoorstel Straffen en Beschermen verandert de manier waarop voorwaardelijke invrijheidstelling werkt en is begin dit jaar bij de Tweede Kamer ingediend. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, zullen veroordeelden niet meer van rechtswege in aanmerking komen om voorwaardelijk in vrijheid te worden gesteld, maar zal dit meer gebeuren op basis van goed gedrag. Daarnaast zal de periode sowieso worden teruggebracht naar maximaal twee jaar. Het is nu aan de Tweede Kamer om te bepalen wanneer het voorstel wordt behandeld. Ik hoop dat dit spoedig zal gebeuren. Tijdens voorwaardelijke invrijheidstelling moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen, dat geldt ook voor Volkert van der G. De Reclassering en het OM zien daarop toe”, aldus de minister.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mag Volkert van der Graaf van zijn meldingsplicht af?

Volkert van der Graaf spande vorig jaar een kort geding aan tegen de Nederlandse Staat om voor elkaar te krijgen dat zijn fysieke meldplicht werd opgeschort. En met succes, advocaat Willem Jebbink en de bekendste moordenaar van het land wonnen de zaak.

Daardoor mocht Van der Graaf naar het buitenland verhuizen en sloot hij een deal met het Openbaar Ministerie. De activist moet zich wel eens in de acht weken schriftelijk melden, wat nu van kracht blijft ondanks dat hij niet naar het buitenland is verhuisd. De Stentor zocht uit of hij inderdaad zijn plannen, namelijk om te verhuizen naar het buitenland, heeft waargemaakt. Dat blijkt niet zo te zijn. Verslaggevers van de krant troffen de veroordeelde crimineel bij zijn huis, maar Van der Graaf wilde vanwege het mediaverbod niets zeggen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`