We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
Meest gelezen

20 januari 2015 19:11

Wetenschapsfilosofen kraken Mindf*ck

Illusionist Victor Mids brengt in zijn programma Mindf*ck wekelijks BN'ers en wildvreemden op straat het hoofd op hol met zijn duizelingwekkende trucs. Daar is veel ophef over, omdat Victor claimt via zijn achtergrond als arts gedachten te kunnen lezen. Volgens wetenschapsfilosofen is dat onzin.

Victor beweert in Mindf*ck dat zijn achtergrond als arts hem tools in handen geeft om pincodes te achterhalen en gedachten te lezen. Volgens de wetenschapsfilosofen Hans Dooremalen en Herman de Regt is de wetenschappelijke koppeling niet terecht. Volgens hen is voorkennis en voorwerk alles voor Victor. Met wetenschap heeft zijn programma volgens Herman en Hans niets te maken.

"Als Victor Mids de pincode uit iemands gedachten haalt dan is hij gelukkig wel zo slim om te zeggen dat hij geen gedachten kan lezen, maar lichaamstaal kan interpreteren. Maar we weten allemaal dat dat niet kan", zegt wetenschapsfilosoof Herman. "De psychologie laat zien dat zulke gedetailleerde informatie als een getal uit je hoofd halen op grond van je lichaamstaal… dat gaat niet", vervolgt hij.

De kritiek is keihard, maar Victor blijft volhouden dat hij in tegenstelling tot Hans Klok en Hans Kazan via lichaamstaal ieders gedachten kan lezen.
"Het is altijd een combinatie van wetenschappelijke methodes en illusies. Ik vertel nooit wanneer ik wat doe. Dat is uiteindelijk aan hen en de kijkers thuis", besluit Victor.

Topnieuws