We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

02 oktober 2017 20:19

Indië-docu met stem Japin gaat op tournee

Indië-docu met stem Japin gaat op tournee

De documentaire De vergeten krijgers, waaraan schrijver Arthur Japin zijn medewerking heeft verleend, gaat op tournee langs de Nederlandse filmhuizen, zo maakte distributeur Full Color Entertainment maandag bekend.

De documentaire van Griselda Molemans belicht een vergeten Nederlandse bevolkingsgroep: de Indo-Afrikanen. Ze zijn afstammelingen van zogeheten 'Zwarte Hollanders', Afrikaanse soldaten die tussen 1831 en 1872 in Ghana waren geronseld om dienst te doen in het leger van voormalig Nederlands-Indië, het KNIL.

In de documentaire volgt Molemans een kleinzoon van een Afrikaanse KNIL-soldaat. De destijds pas 19-jarige Daniël Cordus werd samen met zijn twee broers als krijgsgevangenen aan de beruchte Birma-spoorweg tewerkgesteld door de Japanse bezetter. Cordus strijdt voor eerherstel van alle Indo-Afrikanen die in Nederlandse krijgsdienst gestorven zijn.

Boeken

Molemans schreef meerdere boeken over het onderwerp. Schrijver Arthur Japin heeft de voice-over ingesproken. De vergeten krijgers beleefde vorige week de première op het Nederlands Film Festival.

Op de website van de film is exact te zien in welke filmhuizen de documentaire de komende weken wordt vertoond.

Topnieuws