Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Eurovisiesongfestival 2017

Eurovisiesongfestival 2017

O'G3NE vertegenwoordigt Nederland in mei op het Eurovosoesongfestival in de Oekraïense hoofdstad Kiev met het nummer Lights and Shadows. De zusjes Amy, Shelly en Lisa hopen ons land in de tweede halve finale, op donderdag 11 mei, naar de grote finale te zingen.

O'G3NE vertegenwoordigt Nederland in mei op het Eurovosoesongfestival in de Oekraïense hoofdstad Kiev met het nummer Lights and Shadows. De zusjes Amy, Shelly en Lisa hopen ons land in de tweede halve finale, op donderdag 11 mei, naar de grote finale te zingen.

21 april 2017 12:35, in:

Eurovisiesongfestival 2017

Douwe Bob geeft punten tijdens Songfestival

Douwe Bob geeft punten tijdens Songfestival

Douwe Bob geeft dit jaar namens Nederland de punten door tijdens de finale van het Eurovisiesongfestival. Dat heeft de AVROTROS vrijdag bekendgemaakt.

De finale van het Songfestival vindt op zaterdag 13 mei plaats. Vorig jaar deelde oud-deelneemster Trijntje Oosterhuis de punten uit.

Douwe Bob wist vorig jaar in Stockholm de elfde plek te behalen in de finale met het nummer Slow Down. Namens Nederland doet dit jaar in Kiev OG3NE mee. Zij moeten zich nog wel weten te plaatsen voor de finale.

21 april 2017 07:50, in:

Eurovisiesongfestival 2017

O'G3NE blijft in Kiev ondanks zieke moeder

O'G3NE blijft in Kiev ondanks zieke moeder

Wat er ook gebeurt met de ernstig zieke moeder van OG3NE-zangeressen Lisa, Amy en Shelley, het trio blijft in Oekraïne mocht er iets aan de hand zijn tijdens het Eurovisiesongfestival. "Mama wil absoluut niet dat haar ziekte onze carrière in de weg staat. Dus we blijven ook in het allerergste geval in Kiev", aldus Lisa in het AD.

De moeder van de zussen heeft een zeldzame en kwaadaardige vorm van botkanker. Wat haar perspectieven zijn, weet niemand. "Er wachten haar weer nieuwe behandelingen omdat er nieuwe tumoren zijn bijgekomen en oude helaas zijn teruggekeerd", vertelt Lisa. "Wanneer ze bestraald wordt, weten we nog niet, maar niet in de Kiev-periode. Gelukkig maar."

Gunnen

"Onze moeder gunt ons dit avontuur", gaat Amy verder. "En ze weet dat we, waar dan ook, altijd aan haar denken en in geen geval onze carrière boven haar gezondheid plaatsen. Mama vindt het geweldig dat we met ons songfestivallied Lights and Shadows iets positiefs met haar ziekte doen. Dat past ook bij haar: een hulpvaardige vrouw die zich altijd heeft weggecijferd voor anderen. Die iets negatiefs altijd ombuigt in iets positiefs."

OG3NE probeert op 11 mei in de tweede halve finale van het Songfestival een plekje voor de grote finale te bemachtigen. Die vindt twee dagen later plaats.

Mis niets van RTL Boulevard: like ons op Facebook. Dagelijks updates; foto’s, video’s, streams en het laatste nieuws uit de showbizzwereld en entertainmentland!

13 april 2017 18:55, in:

Eurovisiesongfestival 2017

Rusland definitief niet op Songfestival

O’G3NE krijgt in de tweede voorronde van het Eurovisie Songfestival niet te maken met Rusland. Dat maakte de Russische zender Channel 1 donderdag bekend.

Het terugtrekken van de Russische inzending betekent dat Nederland in de tweede halve finale een concurrent minder heeft en nu als zesde zal aantreden. O'G3NE komt op donderdag 11 mei voor het eerst in actie.

Inreisverbod

In een eerder stadium kreeg de Russische inzending al een inreisverbod van organisator Oekraïne. De deelname van Rusland was daardoor al onzeker.

31 maart 2017 11:17, in:

Eurovisiesongfestival 2017

O'G3NE als zevende op podium in tweede halve finale

Nederland mag als zevende land aan de bak in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival in mei. O'G3NE treedt op na Roemenië en voor Hongarije, blijkt uit de loting die vrijdag is gepubliceerd.

Het was al bekend dat de drie zussen in het eerste deel een plek zouden krijgen maar de volledige volgorde bleef vooralsnog geheim.

Rusland

In de dezelfde halve finale heeft Rusland ook gewoon een plekje gekregen ondanks het feit dat de Russische inzending een inreisverbod heeft gekregen van het organiserende land Oekraïne. De deelname van Rusland is daardoor onzeker. De organisatie van het Songfestival overweegt om Joelia Samojlova eventueel ergens buiten Oekraïne via een satellietverbinding aan het Songfestival mee te laten doen.

Joelia, die de derde startplaats heeft geloot, trad eerder op op de door Rusland ingelijfde Krim. Daarom wil Oekraïne haar niet toelaten. Volgens de Oekraïense wet is het reizen naar de Krim over Russisch grondgebied strafbaar.

 

Meer op rtlboulevard.nl: O’G3NE op plek 8 in Top-10 best bekeken Songfestivalliedjes

29 maart 2017 10:04, in:

Eurovisiesongfestival 2017

Meeste deelnemers al op Songfestivalfeestje Melkweg

Meeste deelnemers al op Songfestivalfeestje Melkweg

Zeker 33 van de in totaal 43 songfestivaldeelnemers staan zaterdag 8 april in de Amsterdamse Melkweg. Dan is het jaarlijkse Eurovision in Concert. De organisatie heeft voor deze negende editie een groot deel van het hele deelnemersveld weten te strikken, met daarbij natuurlijk O'G3NE.

Meidenband OG3NE, de Nederlandse inzending op het Eurovisie Songfestival, staat op 8 april dus voor het eerst oog in oog met de concurrentie. Topfavorieten uit Italië, Bulgarije, Zweden en België zijn van de partij. Zowel fans als bookmakers beschouwen de avond als een eerste graadmeter voor wie het hoe gaat doen op het Eurovisiesongfestival in Kiev in mei.

Demissionair minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) opent de avond, Cornald Maas presenteert. De kaarten voor het festijn waren in december al binnen een half uur uitverkocht.

 

22 maart 2017 14:40, in:

Eurovisiesongfestival 2017

Oekraïne weert Rusland van Eurovisiesongfestival

Oekraïne weert Rusland van Eurovisiesongfestival

Rusland kan het vergeten op het Eurovisiesongfestival dit jaar; Oekraïne is niet van plan het land deel te laten nemen aan het liedjesfestijn.

Oekraïne wil Rusland het land niet binnen laten omdat de Russen Oekraïense wetten zouden hebben geschonden. Dat zegt een woordvoerder van de Oekraïense veiligheidsdienst vandaag tegen persbureau Reuters. De geheime dienst van Oekraïne deed onderzoek naar de Russische zangeres Julia Samojlova, die in haar rolstoel zou optreden op het Songfestival in Kiev in mei. De dienst verdenkt de 27-jarige zangeres ervan dat ze in juni 2015 in de stad Kertsj op de Krim heeft opgetreden. In Oekraïne staat er een forse celstraf op het reizen naar de Krim over Russisch grondgebied.

Verbannen

De relatie tussen Rusland en Oekraïne staat sinds het annexeren van de Krim door Rusland in 2014 op scherp. Het politieke conflict breidt zich nu dus ook al uit naar culturele evenementen. Oekraïne, dat vorig jaar het 61ste Eurovisiesongfestival won en daarmee nu het organiserende land is, had vooraf al aangegeven deelnemers bij wie het land anti-Oekraïne-sentimenten vermoedt te zullen weren. Kiev wil naar eigen zeggen geen uitzondering voor Julia Samojlova maken. "De veiligheidsdienst van Oekraïne heeft inwoner van de Russische Federatie Julia Samojlova verbannen uit Oekraïne voor een periode van drie jaar."

Bloedvergieten

De Krim werd tijdens een hevige politieke crisis in Oekraïne in maart 2014 zonder bloedvergieten door Rusland ingelijfd. Naar schatting anderhalf van de twee miljoen inwoners is etnisch Russisch, maar internationaal staat het als bezet gebied te boek.

Reactie EBU

De European Broadcasting Union zegt in een reactie:  “We zullen de regels en wetten van Oekraïne moeten respecteren, maar we zijn wel diep teleurgesteld. Dit besluit staat haaks op waar het Songefstival voor staat. We blijven in gesprek met de Oekraïense autoriteiten. Het is ons streven dat uiteindelijk alle deelnemende landen in mei gewoon op het podium staan in Kiev."

Meer op rtlboulevard.nl: Russische Julia Samojlova in 2018 alsnog naar Songfestival

21 maart 2017 11:46, in:

Eurovisiesongfestival 2017

O’G3NE op plek 8 in Top-10 best bekeken Songfestivalliedjes

O’G3NE op plek 8 in Top-10 best bekeken Songfestivalliedjes

Onze nationale trots O’G3NE doet het niet slecht tussen alle inzendingen van het Eurovisiesongfestival. Op het officiële YouTube-kanaal van het liedjesfestijn maakt het trio indruk met Lights and Shadows: de teller staat al op 850.632 views. Italië gaat aan kop met ruim 4 miljoen views. Ook zuiderbuur België doet het erg goed. We zetten de 10 best bekeken clips tot nu toe op een rij.

Francesco Gabbani (Italië) Occidentalis Krama - 4.910.475 views

Blanche (België) City Lights - 1.391.922 views

Robin Nengtsson (Zweden) I Can’t Go On - 1.335.851 views

Levina (Duitsland) Perfect Life - 1.322.922 views

Jana Buceska (Macedonië) Dance Alone - 1.038.618 views

Tijana Bogicevic (Servië) In Too Deep - 1.031.850 views

Kristian Kostov (Bulgarije) - Beautiful Mess 924.805 views

O’G3NE Lights and Shadows - 850.632 views

Isaiah (Australië) Don’t Come Easy - 815.881 views

Alma (Frankrijk) Requiem - 669.848 views

 

13 maart 2017 18:35, in:

Eurovisiesongfestival 2017

Oekraïne onderzoekt Russische songfestivalzangeres

Oekraïne onderzoekt Russische songfestivalzangeres

De eerste Songfestivalrel lijkt geboren: de geheime dienst van Oekraïne is een onderzoek begonnen naar de Russische zangeres Julia Samojlova, die mogelijk in haar rolstoel komt optreden op het Eurovisie Songfestival in Kiev in mei.

De Oekraïense autoriteiten hebben maandag bekendgemaakt dat ze gaan uitzoeken hoe de 27-jarige zangeres op het door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim terechtgekomen is. De Krim hoort juridisch bij Oekraïne.

Celstraf

Julia Samojlova werd met haar nummer Flame is Burning zondagavond de Russische inzending voor het songfestival. Maar de geheime dienst in Kiev verdenkt de Russische zangeres ervan dat ze in juni 2015 in de stad Kertsj op de Krim heeft opgetreden en toen uit Rusland was gekomen. In Oekraïne staat er een forse celstraf op het reizen naar de Krim over Russisch grondgebied. Kiev wil naar eigen zeggen geen uitzondering voor haar maken.

Politieke crisis

De Krim werd tijdens een hevige politieke crisis in Oekraïne in maart 2014 zonder bloedvergieten door Rusland ingelijfd. Naar schatting anderhalf van de twee miljoen inwoners is etnisch Russisch, maar internationaal staat het als bezet gebied te boek.

13 maart 2017 15:46, in:

Eurovisiesongfestival 2017

'Rusland hoopt op sympathie voor zangeres in rolstoel'

'Rusland hoopt op sympathie voor zangeres in rolstoel'
Zangeres Joelia Samojlova is de Russische kandidaat van het songfestival.

Een zangeres in een rolstoel vertegenwoordigt Rusland tijdens het Eurovisiesongfestival. Dat past perfect bij het thema van dit jaar: 'Celebrate diversity'. Een oprechte keuze van Rusland of gewoon een slimme zet?

"Het is niet uit te sluiten dat Rusland met zangeres Joelia Samojlova een positief statement wil maken", zegt Editie NL-verslaggever en songfestivalkenner Michiel Sampon. "Rusland heeft immers een slechte naam op het gebied van mensenrechten, homorechten en diversiteit."

'Hoe kun je tegen haar zijn?'

Het zou een nieuwe strategie kunnen zijn om meer West-Europese punten binnen te harken, denkt Sampon. Op zich heeft Rusland niet te klagen. Het land is populair bij een groot deel van het songfestivalpubliek en kan sowieso op veel stemmen rekenen uit landen die onder de Russische invloedsfeer vallen, zoals Georgië, Azerbeidzjan en Oekraïne. Maar uit West-Europa komen traditioneel nog weinig punten.

"Dat komt doordat Rusland deelneemt met nummers waar je ook een hekel aan kunt hebben", zegt Sampon. "Vorig jaar werd bijvoorbeeld de Marco Borsato van Rusland naar het festival gestuurd, met een typisch glad songfestivalliedje (zie video hieronder). Heel wat anders dan dit jaar. Want hoe kun je nou tegen deze zangeres zijn? Dan ben je meteen fout."

Hoge budgetten, grote sterren

De afgelopen jaren speelde Rusland 'power play', zag Sampon. "Ze gooiden er veel geld tegenaan, met een gelikte stage performance, een goede productie en een enorme promotiekaravaan. Landen als Rusland zien het als een grote eer om het songfestival te winnen."

Maar ondanks de hoge budgetten en de grote sterren is dat winnen de afgelopen jaren niet gelukt. In 2008 gebeurde het voor het laatst. Sampon: "Het lijkt erop alsof Rusland het nu dus over een andere boeg gooit en sympathieker probeert over te komen. We zullen in mei weten of het werkt."  

Tweede kandidaat in rolstoel

Het is overigens niet de eerste keer dat er een kandidaat meedoet aan het songfestival die afhankelijk is van een rolstoel. De primeur was in 2015 voor de Poolse Monika Kuszyńska. Ze raakte invalide na een auto-ongeluk. De Poolse eindigde niet erg hoog: in de finale bereikte ze de 23e plaats met 10 punten.

Muziek is Joelia's uitlaatklep

De 27-jarige Joelia Samojlova is een bekende naam in Rusland. Het publiek leerde de zangeres kennen in 2013 toen ze meedeed aan Faktor A, de Russische variant van X Factor (zie video hieronder).

Op haar website schrijft ze hoe ze als kind na een inenting opeens haar benen niet meer kon gebruiken. De vrees was dat ze zelfs binnen drie jaar zou overlijden. Haar ouders gingen met haar langs allerlei dokters die haar zouden kunnen redden, maar het ging juist alleen maar slechter met Joelia. Tot haar moeder besloot te stoppen met de behandelingen. Het meisje begon te herstellen en vond in muziek haar therapeutische en emotionele uitlaatklep.  

In 2014 trad Joelia op tijdens de openingsceremonie van de Paralympische Winterspelen in Sochi. 

Joelia neemt het op 11 mei in Oekraïne tijdens de tweede halve finale van het songfestival op tegen de Nederlandse inzending, O'G3NE.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

13 maart 2017 10:51, in:

Eurovisiesongfestival 2017

Russen sturen zangeres in rolstoel naar ESF

Russen sturen zangeres in rolstoel naar ESF

Rusland stuurt dit jaar een zangeres in rolstoel naar het Eurovisiesongfestival. De 27-jarige Joelia Samojlova zingt tijdens het liedjesfestijn, dat dit jaar in Oekraïne plaatsheeft, de ballad Flame Is Burning.

Vooraf werd lang gespeculeerd of Rusland wel zou deelnemen aan het festival vanwege het politieke conflict tussen de Russen en Oekraïne. Rusland meldde zich echter nooit af en werd vorige maand ook 'gewoon' ingeloot tijdens de loting voor de halve finales.

Primeur

Echt uniek is het overigens niet dat er een artiest vanuit zijn of haar rolstoel meedoet met het Songfestival. De primeur was in 2015 voor de Poolse Monika Kuszyńska.

Paralympische Winterspelen

Joelia Samojlova, die ook zong tijdens de opening van de Paralympische Winterspelen in Sochi in 2014, neemt het in de tweede halve finale op tegen de Nederlandse inzending, O'G3NE. In Rusland is ze bekend van haar deelname aan X Factor.

03 maart 2017 20:43, in:

Eurovisiesongfestival 2017

Ronald Molendijk kraakt lied O'G3NE

Ronald Molendijk kraakt lied O'G3NE

Het Songfestivalnummer Lights And Shadows van O'G3NE kan rekenen op overwegend positieve reacties onder bekend Nederland, maar muziekproducent en Idols-jurylid Ronald Molendijk vindt het helemaal niets. Dat zei hij vrijdag in RTL Boulevard.

"Het nummer is echt niet goed. Het heet Lights And Shadows, bij mij ging het licht uit", aldus een meedogenloze Ronald. "Het is echt een opeenstapeling van valkuilen waarvan je denkt: daar moet een Songfestivalliedje aan voldoen. Kijk naar de winnaars van de afgelopen jaren, dat is dit niet." Ronald zei overigens wel te hopen dat hij er naast zit. "Ik hoop wel dat ze winnen. Dat wil ik gezegd hebben."

Reporter Bridget Maasland was juist heel positief, net als presentator Peter van der Vorst. "Hoe vaker je het hoort, hoe meer het binnenkomt. Het is prachtig", zei hij. Ook premier Mark Rutte, die te gast was in het programma, was overtuigd: "Ik vind dat we hier met zijn allen achter moeten staan."

Fan

Eerder op de dag juichte onder meer Maurice Wijnen het nummer van de drie zussen Lisa, Amy en Shelley al toe. "Everything i hoped for!", jubelde hij op Twitter. "Het #songfestival lied van @OG3NE heeft de gewenste sterke opbouw en is de perfecte showcase voor de 3 stemmen! Fan!"

Ook oud-Songfestivaldeelneemster Marga Bult is enthousiast. "Jemig mensen wat een prachtig nummer van @OG3NE WAUW!! Kippenvel mensen. Zo mooi."

Mei

O'G3NE presenteerde vrijdag het lied waarmee ze Nederland in mei vertegenwoordigen op het Songfestival.

03 maart 2017 12:10, in:

Eurovisiesongfestival 2017

Bekijk hier het Songfestivallied van O'G3NE

Het songfestivallied Ligths and Shadows waarmee meidengroep O'G3NE Nederland gaat vertegenwoordigen is bekend. Bekijk de officiele clip van Lights and Shadows hier:

Kiev

O'G3NE reist in mei af naar het Eurovisiesongfestival met deze meerstemmige powerballad. De zusjes vertegenwoordigen Nederland tijdens het liedjesfestijn in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Hun nummer is geschreven door de vader van de meiden.

Lisa, Amy en Shelley presenteerden vanochtend hun songfestivalnummer in Amsterdam. Ze vertelden dat vooral de boodschap van het lied belangrijk is. Shelley: "Dit nummer is een ode aan onze moeder, die ernstig ziek is."

Ziekte

Lisa: "Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die ziek is en weet hoe je leven ineens op zijn kop kan komen te staan. Vandaar de titel Lights and Shadows." Amy: "We willen met dit nummer iedereen een hart onder de riem steken. Een boodschap van kracht en positiviteit."

Shelley: "Dat willen we ook uitdragen in Kiev. De boodschap is belangrijk. Die sneeuwt natuurlijk snel onder in het spektakel, maar bij ons ligt daar de nadruk op."

Het nummer is bij de meiden thuis in Fijnaart ontstaan. "Papa kwam met het refrein en de coupletten. Daar zijn we op doorgegaan. Toen was het lied er ineens. We zijn met ons allen bij mama op bed gaan zitten en hebben het voor haar gezongen. Dat was een prachtig moment", vertelde Amy.

'We laten niets aan het toeval over':

Lees ook op RTL Boulevard

31 januari 2017 12:05, in:

Eurovisiesongfestival 2017

O'G3NE in tweede halve finale op Eurovisiesongfestival

O'G3NE mag op donderdag 11 mei in de tweede halve finale aan de bak op het Eurovisiesongfestival in Kiev. Vanmorgen is de loting bekendgemaakt.

Ja ja, het is nog vroeg in het jaar maar wij kijken alweer vooruit naar het Eurovisiesongfestival waar Lisa, Amy en Shelley Nederland naar de finale hoopt te zingen. Vandaag werd bekend dat de drie zusjes in de tweede halve finale staan van het liedjesfestijn in het Oekraïense Kiev.

Deelnemers eerste halve finale op dinsdag 9 mei:

Montenegro, Finland, Georgië, Portugal, België, Zweden, Albanië, Azerbeidzjan, Australië, Cyprus, Slovenië, Armenië, Moldavië, Tsjechië, Letland, IJsland, Griekenland, Polen

Tweede halve finale op donderdag 11 mei:

Macedonië, Malta, Nederland, Servië, Denemarken, Rusland, Roemenië, Zwitserland, Estland, Israël, Bulgarije, San Marino, Litouwen

Meer op rtlboulevard.nl: RTL Boulevard Backstage: O'G3NE verrast Jan Smit

27 januari 2017 23:38, in:

Eurovisiesongfestival 2017

Britten sturen Lucie Jones naar Songfestival

Lucie Jones neemt het in mei op tegen de dames van O'G3NE. De 25-jarige zangeres won vrijdagavond het Britse nationale songfestival met het nummer Never Give Up On You.

Lucie Jones nam in 2009 deel aan de Britse editie van X Factor en schopte het tot de liveshows. Uiteindelijk legde ze het af tegen Jedward, de tweeling die Ierland in 2011 en 2012 vertegenwoordigde op het internationale liedjesfestijn.

Een van de schrijvers van Never Give Up On You, het nummer waarmee Lucie naar Kiev gaat, is Emmelie de Forest. Zij won het Eurovisiesongfestival in 2013 voor Denemarken met het liedje Only Teardrops.

Het Eurovisiesongfestival vindt dit jaar, na de winst van de Oekraïense zangeres Jamala vorig jaar, plaats in Kiev. Nederland stuurt de zussen van O'G3NE naar het evenement. Met welk nummer zij op dinsdag 9 of donderdag 11 mei in de halve finale staan, is nog niet bekend. De finale van het Eurovisiesongfestival vindt plaats op zaterdag 13 mei.

Bekijk hier Never Give Up On You van Lucie Jones: