We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

10 januari 2017 13:38

Bioscoopbezoek in 2016 bijna 4 procent gestegen

Bioscoopbezoek in 2016 bijna 4 procent gestegen
Bridget Jones's Baby was de best bezochte film.

De Nederlandse bioscopen hebben in 2016 weer meer bezoekers getrokken. In totaal werden het afgelopen jaar 34,1 miljoen kaartjes verkocht, een stijging van bijna 4 procent vergeleken met 2015. Het is het grootste aantal verkochte kaartjes sinds 1967.

Dat hebben de Nederlandse bioscopen vandaag bekendgemaakt. De extra animo voor films in de bioscoop is volgens de sector te verklaren door de sterke internationale titels en doordat er nieuwe bioscopen en technieken bij zijn gekomen. Ook zijn veel oude theaters gerenoveerd om aan de eisen van de moderne bioscoopbezoeker te voldoen.

Drukste dag ooit

Bovendien werden er meer dan vijftig nieuwe zalen geopend, die in totaal voor zo’n 9500 extra bioscoopstoelen zorgden. Woensdag 28 december was met ruim 310.000 bezoekers de drukste dag ooit in de Nederlandse bioscoopgeschiedenis.

De best bezochte films van 2016 waren Bridget Jones’s Baby (1,1 miljoen kaartjes), Finding Dory (1 miljoen) en Huisdierengeheimen (ruim 1 miljoen). Het is voor het eerst in tien jaar dat er geen Nederlandse titels in de top-10 voorkomen. De best bezochte Nederlandse film, Soof 2, staat pas op de twaalfde plaats met 542.000 bezoekers.

Nederlandse film gekelderd

Het aandeel van de Nederlandse film kelderde van 18,9 naar 12,3 procent. Veel titels trokken veel minder bezoekers dan van tevoren was verwacht.

Topnieuws