Entertainment

Duncan Laurence breekt record op Spotify met Arcade

20 mei 2019 17:53 Aangepast: 20 mei 2019 18:25
Beeld © ANP

In Nederland werd ‘Arcade’ zondag maar liefst 1,24 miljoen keer gestreamd waarmee het de meest gestreamde track op 1 dag in Nederland ooit is. De eerste keer dat een track in Nederland meer dan 1 miljoen keer op een dag werd gestreamd. RTL Boulevard sprak ook de producer van het nummer, Wouter Hardy, over het succes.

In Nederland werd ‘Arcade’ zondag maar liefst 1,24 miljoen keer gestreamd waarmee het de meest gestreamde track op 1 dag in Nederland ooit is. De eerste keer dat een track in Nederland meer dan 1 miljoen keer op een dag werd gestreamd.

Wereldwijd werd Arcade zondag gisteren zelfs meer dan 2,83 miljoen keer gestreamd. Hiermee verbreekt ‘Arcade’ ook een all-time streaming record voor een songfestivalwinnaar op de dag na de Songfestival-finale. Het winnende nummer van vorig jaar -  ‘Toy’ van de Israëlische Netta – behaalde ter vergelijking 1,1 miljoen streams wereldwijd op de dag na de finale.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mental Theo maakt beuk-remix van Duncans Arcade

Arcade is vandaag in de Global Top 50 van Spotify op nummer 14 binnengekomen, net achter Taylor Swift. Het Eurovisie-liedje is sinds gisteren toegevoegd aan diverse internationale afspeellijsten zoals Pop Rising. Ook werd het nummer in diverse andere landen zoals Japan en de VS aan invloedrijke afspeellijsten toegevoegd. Ook was het winnende Songfestivalnummer gisteren de meest gezochte track op Spotify in Nederland.

RTL Boulevard sprak met Wouter Hardy, de producer van Arcade, in Tel Aviv. "We hebben samen 2 jaar eraan gewerkt, ik ben er enorm trots op", laat hij weten. "Duncan was op zoek naar zijn eigen sound en ik vind het belangrijk daar veel aandacht aan te besteden. Toen ik voor het eerste een demo hoorde van Arcade pikte ik die er gelijk uit. Het deed me iets. Het was de tekst, de stem van Duncan, ik hoorde er dingen omheen. Ik zei hier moeten we mee beginnen, daarna zien we wel. Eind 2016 kwam ik in contact met Duncan door onze publisher Sony/ATV. We hadden een studiosessie en zijn toen gelijk begonnen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Massaal onthaal voor Duncan Laurence

Het wordt nooit normaal voor Wouter om het nummer te luisteren. "Hoe lang ik Arcade niet luister, ik hoor altijd dingetjes", legt hij uit. "Het moet altijd beter. Maar nu is Arcade echt af. Ik luister er ook in volle aandacht naar. Het zuigt je helemaal op, zeker in deze songfestival-vice." Volgens de producer wist Duncan precies wat hij wilde met het liedje. "Duncan was heel erg betrokken. Hij heeft het mee geproduceerd. Hij zat achter me op de bank en dan zei hij: Ja, dit vind ik vet, dit vind ik niet vet. Het verhaal van Duncan moest hij kwijt. En mijn taak is om zijn stem te complementeren. Het raakte mij meteen, de stem ook."

Wouter's favoriete onderdeel van het nummer is de laatste minuut. "Ik denk vanuit de brug en dan dat klapstuk met dat koor, dat is een episch gevoel en dan het refrein, daar zitten andere akkoorden over. Dat geeft echt een lift in de track. Er zijn zelfs echte strijkers voor opgenomen. Elke keer krijg ik kippenvel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Getty Kaspers ziet in Duncan de perfecte opvolger

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore