Entertainment

George Clooneys hotelboycot doet sultan Brunei zwichten

05 mei 2019 19:41 Aangepast: 05 mei 2019 20:13
Beeld © ANP

De oproep tot een boycot van George Clooney heeft gewerkt. De sultan van Brunei Hassanal Bolkiah heeft de invoering van de doodstraf op basis van streng islamitische wetten voor onbepaalde tijd opgeschort.

"De laatste decennia hebben we een opschorting op de doodstraf toegepast bij zaken die onder nationale wetten vielen''

George riep op tot een internationale boycot van Brunei nadat het land begin april bekendmaakte nieuwe wetten in te voeren. Daarmee zou homoseksualiteit, overspel en verkrachting op basis van sharia-wetgeving met de dood kunnen worden bestraft, onder meer door steniging. Dit leidde tot veel internationale kritiek. George kreeg veel bijval toen hij zijn afschuw uitsprak en zei niet langer in de hotels van de schatrijke sultan te overnachten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

George Clooney mag van zijn vrouw niet meer op de motor

In een unieke officiële reactie zei de sultan dat de doodstraf niet zal worden opgelegd bij de uitvoering van de sharia. "De laatste decennia hebben we een opschorting op de doodstraf toegepast bij zaken die onder nationale wetten vielen. Zo zal het ook gebeuren bij de sharia.'' Op moord met voorbedachten rade en drugshandel stond al de doodstraf, maar die is sinds de jaren 90 niet meer uitgevoerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore