Entertainment

Comeback ex-dakloze Patrick maakt diepe indruk op kijkers

24 april 2019 21:44 Aangepast: 24 april 2019 22:21
Beeld © Caveman / RTL

In het programma van Beau van Erven Dorens, Het Rotterdam Project, konden we zien hoe de dakloze Patrick naar Zuid-Afrika vertrok om voor eens en altijd af te rekenen met zijn drugsverslaving. Inmiddels is hij alweer een paar maanden terug in Nederland en gaat het stukken beter met hem. Dat laat hij zien in zijn nieuwe programma, Caveman.

"Het is elke dag weer de keuze maken om niet te gebruiken"

Vorig jaar kwam Beau in contact met de bijzondere Patrick via Het Rotterdam Project. In het programma hielp de presentator vijf daklozen uit Rotterdam hun leven weer op de rit te krijgen. Maar het probleem is niet een, twee, drie opgelost. Dat is ook te zien in het vervolg met Patrick. En hoewel het moeilijk is, wil Patrick laten zien dat het wel kán. “Ik zal het toch nu zelf moeten doen. En als de camera uit is en de spots uit, dan ben ik weer alleen”, zegt hij.

Patrick was vijftien jaar lang verslaafd aan de heroïne en cocaïne. Met hulp van Beau lukt het hem om af te kicken. Zijn verslaving komt niet van een vreemde; zijn vader was ook een alcoholist. Als hij slechts twaalf jaar oud is komt hij voor het eerst in contact met softdrugs, die niet veel later veranderen in harddrugs van speed tot cocaïne. Op zijn achttiende raakt hij écht verslaafd aan heroïne. Als hij zijn vrouw Mientje ontmoet, besluit hij zijn andere liefde achter zich te laten. Gedurende hun relatie is hij vier jaar clean. Maar als zijn vrouw zelfmoord pleegt, vervalt hij in zijn oude rituelen en komt op straat te staan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Zo scoor je een kunstwerk van Patrick voor aan de muur

Na drie maanden bikkelen in Afrika onthaalt Beau hem samen met de oom en zus van Patrick als een held op Schiphol. Een emotioneel moment voor Patrick, die zijn familie al acht jaar niet gezien heeft. “Ik hield mijn hart vast. Ik was bang om emotioneel te worden”, spreekt hij dankbaar voor het hartverwarmende welkomstcomité. Ook zijn broer, Anton, heeft Patrick al jaren niet meer gezien. Hij is niet op Schiphol, maar de ex-dakloze belt hem later op. “Hij blijft mijn broer. En ik mis hem.” Hij snapt het als hij boos is, maar wil graag contact en duidelijkheid. “Liever dat dan onzekerheid.”

En hoewel hij beter in zijn vel zit dan ooit, begint na zijn thuiskomst pas het harde werken. “Het punt is dat ik nu verder moet en zeker aan mijn herstel moet werken (…) Het is elke dag weer de keuze maken om niet te gebruiken.” Toch is de angst om terug te vallen er nog altijd. “Dat kan”, vertelt hij aan Beau. “Dat is gewoon de realiteit.” 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Patrick uit Het Rotterdam Project gelukkiger dan ooit

En dat het zomaar mis kan gaan, bewijst hij in de eerste aflevering: hij heeft een biertje gedronken. “Ik ben dom geweest”, is zijn verklaring. Zijn hele leven geen bier meer, dat ziet hij niet voor zich. En dat bewijst dat zijn verhaal nog altijd niet afgelopen is. Op Twitter leeft iedereen enorm mee met zijn verhaal.

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`