Entertainment

Scientology en de macht van Tom Cruise

20 april 2019 12:00 Aangepast: 20 april 2019 12:19
Beeld © ANP

Wat de paus is voor katholieken is Tom Cruise voor Scientology. De Hollywoodster hoort dan 'de tweede man' te zijn achter leider David Miscavige, zijn invloed reikt onmiskenbaar verder dan die van 'David Almighty'. Dat stuit nog wel eens op weerstand.

"Tom Cruise heeft John Travolta van de troon gestoten"

Het is geen geheim dat Tom Cruise in hoog aanzien staat binnen de Scientology Kerk. Nu ook zijn kinderen Isabella (26) en Connor (24) gestaag in rang stijgen binnen de mystieke geloofsgemeenschap, ligt de invloed van de 56-jarige acteur opnieuw onder een vergrootglas. Helemaal als het bericht naar buiten komt dat zoon Connor gaat trouwen en moeder Nicole Kidman, Tom adopteerde de kinderen tijdens zijn huwelijk met haar, niet welkom is op de bruiloft. “En Toms wil is wet”, aldus een ingewijde aan RadarOnline. Kidman lijkt zich erbij neer te leggen. Het is een publiek geheim dat de actrice niet erg gelukkig is met de geloofskeuze van haar oogappels, maar tegenover het Australische tijdschrift Who in 2018 laat ze zich niet verleiden tot negatieve uitspraken: "Ze zijn volwassen, nemen hun eigen beslissingen. Ze hebben ervoor gekozen om bij Scientology te blijven. Mijn taak als moeder is van ze te houden."

Rivaliteit

Dat Tom Cruise aan wat touwtjes trekt binnen de Kerk, stuit een aantal volgelingen nog wel eens tegen de borst. Onder hen een heel bekende: John Travolta. Jarenlang geldt topacteur Travolta als de golden boy binnen die club, maar met de opkomst van Tom Cruise de afgelopen jaren moet hij tegenwoordig genoegen nemen met een plekje op de achterbank van het statusvehikel dat Scientology heet. De twee liggen elkaar dan ook totaal niet, zo beweert de gevallen aanhanger Brendan Tighe in interviews met onder meer The Daily Mail en het Amerikaanse tv-programma The Today Show. De voormalige beveiligingsmedewerker van Scientology doet een boekje open over de Kerk in het algemeen en de bittere rivaliteit tussen Cruise en Travolta in het bijzonder.

Brendan Tighe in The Today Show Brendan Tighe in The Today Show

Die rivaliteit neemt een vlucht als Tom Cruise in 2004 de hoogste onderscheiding binnen de Kerk mag opspelden: de Freedom Medal of Valor. Hij is tot nu toe ook de enige die dit gouden eerbewijs in z'n prijzenkast heeft hangen. Cruise heeft hiermee zijn positie als 'number 2' extra verstevigd, met ook nog eens een direct lijntje naar opperhoofd David Miscavige. Iets waar de andere volgelingen alleen maar van mogen dromen. "John Travolta voelt zich sindsdien aan de kant geschoven", aldus Brendan Tighe, 38 jaar geleden geboren binnen de Kerk maar in 2011 uitgestapt. Tighe werkt lange tijd in de beveiliging op het hoofdkwartier van Scientology in Clearwater, Florida en maakt filmsterren als Tom Cruise, Kirstie Alley en John Travolta regelmatig van dichtbij mee. “Het is geen geheim dat Tom Cruise en John Travolta een hekel aan elkaar hebben. Cruise heeft Travolta vakkundig uit de spotlights gewerkt. Travolta was ook niet uitgenodigd voor de bruiloft van Cruise en Katie Holmes. Dat zei mij destijds genoeg. Toen Cruise later die onderscheiding kreeg, was Travolta echt over de zeik.” Volgens Tighe is John Travolta stikjaloers. "Terwijl juist Travolta altijd bekend stond als 'de zoon van Miscavige', een eretitel voor deze zeer loyale aanhanger, die bovendien meer nieuwe volgelingen binnenbracht dan wie dan ook. Hij liet zelfs zijn ongenoegen optekenen in een brief, waarin hij zich afvroeg wat die onderscheiding voor Cruise in hemelsnaam te betekenen had.” Hij was niet de enige met kritiek, zo stelt Tighe. “Toen Tom Cruise de Freedom Medal kreeg, was men binnen Scientology extra waakzaam op eventueel negatieve reacties naar buiten toe. Veel andere volgers vonden namelijk ook dat Cruise dat eerbetoon niet verdiende.” Woordvoerders van beide acteurs ontkennen het vermeende dispuut.

John Travolta en Tom Cruise in 1997 John Travolta en Tom Cruise in 1997

Scarlett Johansson

Tom Cruise geniet dus veel macht binnen Scientology. Nu nog een vrouw voor langere tijd aan zich binden, want dat blijkt voor Cruise keer op keer een Mission Impossible. Na actrices Mimi Rogers (1987-1990) en Nicole Kidman (1990-2001) is het in 2006 Katie Holmes die het met Tom Cruise mag proberen. Bijna was de huwelijksboot aan haar voorbij gevaren. Het was namelijk de bedoeling dat niet zij maar Scarlett Johansson door het leven zou gaan als Mrs. Cruise. Althans, volgens Brendan Tighe. In zijn interview met The Today Show beweert hij documenten te hebben ingezien waaruit dit blijkt. "Die waren per ongeluk naar mijn printer gestuurd.” In de rapporten staat volgens hem beschreven hoe Scientology audities houdt, op zoek naar een 'Second Dynamic', een geschikte partner voor Tom Cruise. "Tot de potentiële kandidaten behoorden onder anderen Katie Holmes en Scarlett Johansson. Uiteindelijk haakte Johansson af", aldus Tighe. Katie Holmes hapt wel toe en zegt in 2006 tijdens een vorstelijke bruiloft in Italië volmondig ja tegen Hollywoods finest. David Miscavige, sinds 1986 stevig aan het roer bij Scientology, is zijn getuige. In 2012 gaan Holmes en Cruise uit elkaar. De twee hebben samen een dochter, Suri. Tom lijkt momenteel geen contact met haar te hebben. Volgens verschillende bronnen wil de acteur het nu twaalfjarige meisje pas weer zien als zij zich bekeert tot de Scientology Kerk.

Leah Remini Leah Remini

Messias

Scientology laat aan The Today Show weten zich niet te herkennen in het verhaal van Brendan Tighe. Het is de bekende riedel die de Kerk afsteekt zodra er aantijgingen over vermeende misstanden of andere verhalen over de Kerk in de media verschijnen. Daar weet The King of Queens-actrice en voormalig lid van Scientology Leah Remini inmiddels alles van. Sinds zij de Kerk, opgericht door de controversiële sciencefictionschrijver L. Ron Hubbard, heeft verlaten voert ze een verbeten strijd tegen alles wat Scientology ademt. Ook zij haalt meerdere malen de 'goddelijke status' van Tom Cruise binnen de Kerk aan. "Leden krijgen constant te horen dat Cruise eigenhandig verantwoordelijk is voor het redden van de wereld", zegt ze in een interview met The Daily Beast. "Dus ja, hij heeft de status een godheid te zijn."

Volgens Brendan Tighe en Leah Remini zijn Tom Cruise en David Miscavige twee handen op één buik, maar is Cruise uitgegroeid tot de drijvende kracht achter de Kerk. Miscavige zou volledig leunen op diens status van succesvol Hollywoodacteur, bijbehorende vette bankrekening en machtig netwerk binnen de filmwereld. "Tom Cruise is volgens de Scientology Kerk de redder van de vrije wereld", aldus Leah Remini in een eerder vraaggesprek. "Hij ís de Messias."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore