Entertainment

VARA vroeg Youp al drie keer voor oudejaars

14 april 2019 08:36 Aangepast: 14 april 2019 11:49

De VARA vroeg Youp van 't Hek in de jaren tachtig al driemaal om een oudejaarsconference te maken voordat hij uiteindelijk ja zei. Dat vertelde de cabaretier zondagochtend in een groot interview op NPO Radio 1.

"Al in 1985 kwam vanuit de VARA de vraag of ik de oudejaarsconference wilde doen"

Wim Kan, de vader van de oudejaarsconference, deed in 1982 zijn laatste show. In de jaren die daarop volgden, wisselden Seth Gaaikema en Freek de Jonge elkaar af. "Al in 1985 kwam vanuit de VARA de vraag of ik de oudejaarsconference wilde doen. Ik was enorm vereerd, maar dat durfde ik toen echt nog niet. Het voelde niet goed om daar toen al ja tegen te zeggen", vertelde Youp. De komiek had in het jaar daarvoor net zijn grote doorbraak gehad met de sketch 'Lenen lenen, betalen betalen' uit de voorstelling Man vermist die op televisie enorm aansloeg. De zalen zaten opeens vol.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Subsidie voor conference Youp van 't Hek

In de jaren die daarop volgden, vroeg de VARA het drie maal aan Van 't Hek. "In 1987 zei ik: over twee jaar doe ik het." Inmiddels heeft de 65-jarige cabaretier negen keer de eindejaarsshow gedaan. "Ik heb het er met de VARA over gehad om er in 2020 weer een te gaan maken. Als ze mij vandaag zouden vragen, is de kans heel groot dat ik ja zeg. Het zou mijn tiende worden - dat is toch een mooi rond getal."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Youp van 't Hek trekt al 35 jaar volle zalen

De komiek constateert dat zijn publiek inmiddels erg met hem is meegegroeid. "Maar dat is niet erg. In 1989 vertelde ik over mijn kinderen die knäckebröd in de videorecorder stopten. Die kinderen zijn nu in de dertig en videorecorders bestaan niet meer; ik maak nu grappen over het feit dat ik grootvader ben. Wie het leuk vindt dat te horen, die komt naar het theater."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Youp van 't Hek laat de toekomst in het midden

Youp van 't Hek vertelde in het gesprek ook met verbazing te hebben gekeken naar Freek de Jonge die tijdens het Boekenbal uitviel tegen Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet. "Iedereen moet doen wat hij wil, en misschien had hij ook wel gelijk. Ik ga Freek niet aan- of afvallen. Maar het was geen goede actie. Freek maakte een karikatuur van links en gaf zo dat hele volk van Baudet munitie om te zeggen: zie je wel."

Verder liet de populaire cabaretier weten nooit voor Wie is de Mol? gevraagd te zijn; dit was iets wat een luisteraar graag wilde weten.

RTL Boulevard/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore