Entertainment

Kleuters Tegen Kwalen verovert harten Nederland

09 april 2019 12:56 Aangepast: 09 april 2019 14:14
Beeld © MAX

Het nieuwe MAX-programma Kleuters Tegen Kwalen heeft tv-kijkend Nederland ontroerd. De docuserie, waarin senioren worden gekoppeld aan kleuters, levert meteen een nieuwe ster op.

"Ik heb niets met kleine kinderen"

Negen bewoners van een seniorencomplex in de Achterhoek worden zes weken gekoppeld aan een groep vierjarigen. Tijdens dit sociale experiment worden de ouderen, ieder met hun eigen kwalen, getest op hun mentale en fysieke gesteldheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Heel Holland Bakt-Maroeska te zien in The Passion

In de eerste aflevering staat de ontmoeting tussen de ouderen en kleuters centraal. Niet iedereen is even enthousiast over het experiment. “Ik heb niets met kleine kinderen”, zegt de 79-jarige mevrouw Van Doorn. “Ze kunnen me wat. Ik doe de deur open en ik zeg: ‘ga weg’. Kijk wat er gebeurt.”

Volgens specialist ouderengeneeskunde Lusi Rachmat vertoont bijna de helft van de groep geteste ouderen kenmerken van depressiviteit. Eenzaamheid speelt een grote rol in de eerste aflevering. Meneer Berendsen vindt het moeilijk om contact te maken. De 82-jarige heeft geen vrienden en familie. “Ik heb nooit een relatie gehad. Dat lukte niet. Ja, dat mis je toch.” Twitteraar Aly Maring ondernam meteen actie. “Kom op jongens, stuur een kaart naar meneer Berendsen,” schrijft ze op het sociale netwerk. Omroep MAX zegt dat alle kaartjes bij meneer terecht komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Olcay showt dat ze niet met zich laat dollen

Na een korte kennismaking zien we de ouderen en kleuters samen knutselen, knuffelen en tuinieren. Mevrouw van Doorn heeft er wederom geen zin in: “Het (tuinkers kweken red.) duurt me allemaal te lang. Ik dacht jeetjemina, is het nog niet afgelopen.”

De opmerkingen van mevrouw Van Doorn worden massaal gedeeld op sociale media. Ze wordt nu al gebombardeerd tot de ‘zus van Maarten van Rossem’. Hoewel we mevrouw zien glimlachen tijdens het bezoek van de kleuters, vond ze er naar eigen zeggen weinig aan. “Ze zijn er morgen weer”, een diepe zucht volgt. “Ik ga natuurlijk, maar ik zit er niet naar uit te kijken.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zus Maarten van Rossem geeft geen kwartje om televisie

De eerste aflevering eindigt met een grootse cliffhanger. Zo zou mevrouw Van Doorn volgende week iets doen wat ze leuk vindt! Wat dat precies is, zien we volgende week maandag op NPO1.

Hier kijk je de aflevering terug.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`