Entertainment

Beau weet kijkers te ontroeren in Five Days Inside

02 april 2019 21:28 Aangepast: 02 april 2019 21:46
Beeld © Vincent TV Producties

In de tweede aflevering van het hartverwarmende programma Five Days Inside bezoekt Beau het Rosa Spier Huis in Laren. Dit is een bejaardenhuis waar tal van kunstenaars en wetenschappers hun laatste jaren doorbrengen. Eenmaal binnen valt Beau van de ene in de andere verbazing.

"Ze vinden elkaar dan nog net even in de kunst"

Voor zijn avontuur begint, biecht Beau op aan de camera dat hij niet goed weet wat hij kan verwachten. Al snel wordt hij geconfronteerd met het grote vergeten: dementie. Volgens Beau het ergste wat een mens kan overkomen. Veel van de bewoners vinden dit ook een groot keerpunt van het huis, dat ze samen moeten wonen met mensen die dement zijn.

Wie wel ontzettend blij zijn met het bijzondere tehuis zijn Nelleke en Albert, die Beau na zijn aankomst snel ontmoet. Albert is al zestien jaar mantelzorger voor zijn vrouw. Volgend jaar is het stel alweer 40 jaar getrouwd, en ze zijn nog altijd dolgelukkig met elkaar. Al was dat voor Nelleke wel even anders. Toen zij zestien jaar geleden getroffen werd door een hersenbloeding wilde ze het liefst dood. "Maar dat ging niet. En toen dacht ik: ik moet er het beste maar van maken.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hilarisch: Luuk, Beau en Nikkie in De TV Kantine

Volgens bewoonster Nelleke was dit omdat ze niets meer kon: “Wat heb je er dan nog aan", vertelt ze aan Beau. Albert was haar steun en toeverlaat tijdens haar langdurige revalidatietraject. "Ik vond dat ik moest helpen", is zijn simpele antwoord. Al moest hij hiervoor wel zijn eigen leven volledig stopzetten. En dat viel hem zwaar.

Beau is onder de indruk van alle verhalen die hij hoort van de bewoners. Het bejaardentehuis heeft dan ook diepe indruk gemaakt op hem. "Dag Rosa Spier Huis... een bijzonder bejaardentehuis, want dat is het", sluit hij af. "Allemaal kunstenaars. En wat overblijft zijn de oude mensen. Dagen die ineenglijden. Het einde van het leven. Aftakeling. Het is ook echt dramatisch. En ze vinden elkaar dan nog net even in de kunst."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beau van Erven Dorens zet punt achter Five Days Inside

Tijdens zijn verblijf heeft Beau nog wel een belangrijke les geleerd. Het enige wat je moet doen: "Leef." En zo is het maar net.

Bekijk hier de aflevering terug.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore