Boulevard

Kamervragen naar aanleiding van bizar misbruikverhaal Lisa

27 februari 2019 15:41 Aangepast: 27 februari 2019 15:52
De moeder van Lisa

SP-kamerlid Michiel van Nispen heeft kamervragen ingediend naar aanleiding van het heftige verhaal van Lisa. De moeder van het vijftienjarige meisje dat zwaar seksueel misbruikt zou zijn zocht de media op, nadat een strafrechtelijk onderzoek keer op keer werd gedwarsboomd.

"Alle onderzoeken waren heel slecht en onvolledig"

Van Nispen benadrukt in zijn kamervragen aan Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker het uitblijven van een artikel 12-procedure. Ook wordt geïnformeerd naar de persoonlijke band tussen de rechter die deze artikel 12-procedure afhandelde en de mogelijke dader. In de schriftelijke kamervragen wordt ook het uitblijven van het verhoor van Lisa besproken. Van Nispen dringt daarnaast aan op een nieuw, onafhankelijke onderzoek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aangifte tegen rapper Kempi

De moeder van Lisa deed in februari haar verhaal in RTL Boulevard. Het meisje deed aangifte van seksueel misbruik door haar vader en andere mannen. Ze werd stelselmatig misbruikt in de Nieuwe Scheveningse Bosjes en een café in Den Haag. Het slachtoffer deelde gruwelijke details van dit misbruik, zo zou ze zijn bevallen en zou het kindje voor haar ogen om het leven zijn gebracht.

Een belangrijk detail in de zaak is dat de daders mannen zouden zijn met hoge functies. "Belangrijke advocaten en een voormalig topambtenaar van justitie", legde moeder Marlies uit. Toch blijft een onderzoek uit, omdat de officier van justitie de aangifte niet wil opnemen. 

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Connie Witteman getraumatiseerd door inbraak

Na aandringen van advocaten komt er toch een onderzoek, maar het levert niet op wat Lisa en haar moeder hopen. "Ze hebben eigenlijk een half onderzoek gedaan. Alle onderzoeken waren heel slecht en onvolledig."

Ook VPRO's Argos deed onderzoek naar de zaak. Verschillende gynaecologen geven aan dat alles erop wijst dat Lisa echt is bevallen. Ook een therapeute is van uitgebreid onderzoek van mening dat Lisa de waarheid spreekt. Ondanks deze bewijzen, wordt er door justitie geen onderzoek gestart.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mandy Moore beschuldigt ex van misbruik

Het laatste redmiddel is een artikel 12-procedure. Het gerechtshof kan hierbij het Openbaar Ministerie verplichten tot een onderzoek. Ook dit werd in het geval van Lisa afgewezen door de rechter en dat zonder dat zij of haar vader werden gehoord. Desbetreffende rechter zou bevriend zijn met de voormalig topambtenaar die wordt beschuldigd.

Bekijk het interview met de moeder van Lisa hier:

De naam Lisa is om privacyredenen gefingeerd.

RTL Boulevard
`