Entertainment

Gedoe en fiasco's: 'Oscars te ver van publiek af'

24 februari 2019 14:09 Aangepast: 25 februari 2019 12:52
Beeld © ANP

Er is altijd wel reuring rond de uitreiking van 's werelds meest prestigieuze filmprijzen, maar zo klungelig als dit jaar zagen we het bij de organisatie zelden. Wat is er in hemelsnaam aan de hand bij de Oscars?

"Máák er een show van die je wil zien"

Het begint in augustus vorig jaar als The Academy of Motion Picture Arts and Sciences (die jaarlijks de Oscars uitreikt) een nieuwe categorie introduceert: die van Populaire Film. Een kunstgreep omdat de films die goed liggen bij het publiek al jaren droog staan in de prijzenregen. De organisatie voelt bovendien de hete adem van Disney-zender ABC in de nek om het filmfeestje te pimpen voor hogere kijkcijfers. Deze toevoeging moet daaraan bijdragen. Alleen bestaat over de invulling ervan onduidelijkheid.

Protest en kritiek van makers en fans zijn niet van de lucht. Academy-baas Dawn Hudson erkent uiteindelijk dat ze hierover intern nog maar eens een boompje moet opzetten en dus verdwijnt het plan een maand later weer van tafel. "Daar gaat de organisatie steeds nat op: ze staat mijlenver van het publiek af", aldus Eric de Munck, entertainment-deskundige van RTL Boulevard . "Ze weten niet wat er leeft bij de filmfans waardoor het, mede onder druk van ABC, weer een net-niet-show lijkt te worden. Ze kunnen het nu, zonder dat er nog maar een seconde is uitgezonden, eigenlijk al niet meer goed doen. En dat is jammer, want het is toch nog steeds hét filmfeestje van het jaar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oscars kunnen toch Nederlands tintje krijgen

Acteurs in verzet

Omdat ABC zo hamert op aanpassing van de show komt de Academy vervolgens met een merkwaardig voorstel: de Oscars voor camerawerk, make-up, montage en korte film uitreiken in een reclameblok. Dat blijkt tegen het zere been van tientallen invloedrijke filmmakers en acteurs, die daarop gezamenlijk een open brief sturen naar de organisatie. Het werkt, ook dit opzetje gaat door de papierversnipperaar. Op de burelen van de Academy sneuvelt intussen het ene kristallen servies na het andere. De Amerikaanse media berichten vol ongeloof over al het gepruts.

Kevin Hart

Alsof ze niet al genoeg problemen heeft, krijgt de organisatie ook nog eens de grootste Amerikaanse acteursbond op haar dak. Die beschuldigt de Academy ervan acteurs die tijdens de ceremonie een beeldje uitreiken, onder druk te zetten om zich exclusief aan de Oscars te verbinden. Vergelijkbare klussen bij andere awardshows dienen zij opzij te schuiven. Zo zou men volgens de bond het gat willen opvullen dat Kevin Hart achterliet.

Hart was door de Academy aangewezen als host, maar wanneer er oude tweets met homofobe uitspraken van de 39-jarige komiek komen bovendrijven trekt hij zich terug. De Academy reageert verbaasd. Volgens het filmgenootschap heeft hij, ondanks tegenstrijdige berichten hierover, als showhost nooit ter discussie gestaan en beklimt hij zondag 24 maart gewoon het podium. Maar Kevin Hart blijft bij zijn besluit en dus zit de organisatie ineens zonder presentator. Nieuw dieptepuntje in de geschiedenis van de Oscars.

De Academy was dat andere fiasco, het uitroepen van de verkeerde winnaar voor Beste Film in 2017, nog maar amper te boven. Volgens Eric was dat trouwens niet zo’n ramp. “Het geeft aan dat het mensenwerk is. Het week juist eens af van het gelikte pad.” 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Hollywood maakt zich op voor bijzondere Oscars

Highbrow Hollywood

Het valt ook niet mee. De Oscaruitreiking is de laatste show in het twee maanden durende prijzenseizoen vol rodeloper-events en sterrenparades, dus de Academy wil uitpakken. De organisatie zit in een spagaat tussen haar rol als de respectabele instelling die de film al eeuwenlang eer betoont, de eisen van het huidige medialandschap, 24/7 nieuws en de meedogenloze wetten van de kijkcijfers. Er moet volgend jaar veel anders, zoveel is duidelijk. Maar hoe dan? Eric de Munck: "Ik zou direct een meeting beleggen met de beste filmjournalisten die er zijn. Wat willen die zien? Je zou er meer een feestje van kunnen maken om de lange geschiedenis van Hollywood te eren. Dat is het nu natuurlijk ook, maar te vaak alleen gezien door de ogen van de makers en niet die van het publiek."

Wat Eric betreft mag er nog meer glamour in de show, meer superhelden en meer Disney-magie. "Dát is Hollywood. Een feestje van de makers, voor de makers én het publiek." Moderner, sneller, minder navelstaren, meer van deze tijd. "Bijvoorbeeld met previews van nieuwe films en unieke kijkjes achter de schermen, dat wil het grote publiek zien. En dat publiek moet uiteindelijk toch de kaartjes kopen voor die films. De show is nu teveel voor highbrow Hollywood opgezet en het duurt te lang.”

Miniatuurvoorbeeld
Ook leuk:

Bradley Cooper bloednerveus voor optreden Oscars

Buiten de lijntjes

Has been zijn de Oscars wat hem betreft bij lange na niet. “Natúúrlijk tellen de Oscars nog steeds mee. Iedereen wil 'm hebben en iedereen wil het zien.” Maar een beetje buiten de lijntjes kleuren kan volgens de deskundige geen kwaad. “Laat iemand presenteren die meteen alle olifanten in de kamer bespreekbaar maakt. Die op allerlei tenen trapt om de angel er direct uit te halen. Grappen over politiek, grappen over diversiteit. Máák er een show van die je wil zien, in plaats van allerlei controverses uit de weg te gaan. En een categorie voor beste stuntman of stuntvrouw toevoegen, dat is écht een gemis vind ik." 

De Oscaruitreiking is in de nacht van zondag 24 op maandag 25 februari vanaf 02:00 uur live te zien op Net 5.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore