Entertainment

Oscars kunnen toch Nederlands tintje krijgen

24 februari 2019 08:04 Aangepast: 24 februari 2019 10:36

Alhoewel de Nederlandse inzendingen dit jaar buiten de boot vielen bij de Oscarnominaties, is er wel kans op een award voor prestaties uit de lage landen. Rogier Samuels was onderdeel van het makeupteam van de Zweedse film Gräns, die opgaat voor de Academy Award voor beste haar en make-up.

"Dit maak je misschien maar één keer mee"

Samuels is zondagavond aanwezig bij de uitreiking van de Oscars in Los Angeles, waar zijn collega’s Göran Lundström en Pamela Goldammer bij winst het felbegeerde beeldje mogen ophalen. “Ik heb nog even getwijfeld, het is toch een hoop geld, maar dit maak je misschien maar één keer mee dus ik wilde er toch graag bij zijn”, aldus de Nederlander.

Miniatuurvoorbeeld
LEES MEER:

Hollywood maakt zich op voor bijzondere Oscars

Hij werkte eind 2017 met de twee Zweden aan Gräns, die genomineerd werd onder de Amerikaanse naam voor de film, Border. Samuels was verantwoordelijk voor het aanbrengen van de protheses van de mannelijke hoofdpersoon. Een andere Nederlander, Floris Schuller, werkte mee aan het design van de looks van de hoofdpersonages. Deze Vore en Tina zijn trollen, de acteurs die hen speelden werden dagelijks drie uur onder handen genomen om er ook zo uit te zien.

Het was zeker niet de eerste internationale productie waar Samuels voor aan de slag ging. Hij werkte eerder aan het eerste deel van de The Hobbit-trilogie en de drie The Lord Of The Ring-films. Twee daarvan wonnen een Oscar in de makeupcategorie, maar voor de Nederlander voelde dat minder als een persoonlijke triomf dan dit jaar. “Bij zulke producties werk je met een team van tientallen mensen, bij Gräns waren dat er zeven. Dan is je aandeel in het geheel veel groter. Als ik het verkloot had, dan was de kans op deze Oscarnominatie veel kleiner geworden.”

Miniatuurvoorbeeld
LEES OOK:

Kendrick Lamar treedt niet op tijdens Oscars

Gräns neemt het zondagnacht op tegen Vice, waarvoor Christian Bale werd getransformeerd tot Dick Cheney, en kostuumdrama Mary Queen Of Scots. Samuels vindt het lastig in te schatten hoe groot de kans is op een Oscar voor de Zweedse film. “Het zal niet in ons voordeel werken dat bijna niemand hier in Amerika onze film heeft gezien. Vice is veel bekender en heeft ook veel marketing gedaan. En de haarexperts binnen de Academy zullen misschien eerder op Mary Queen Of Scots stemmen. Zo kun je van alles bedenken, maar uiteindelijk heb ik echt geen idee.”

Winst of niet, het haar- en makeupteam van Gräns staat een memorabele avond te wachten, met na de uitreiking van de Oscars nog het Governors Ball, de officiële afterparty van organisator de Academy. Samuels gaat er niet heen met stapels visitekaartjes. “Er lopen natuurlijk wel allerlei figuren uit de filmwereld rond, maar de mensen die je echt moet hebben, herken je waarschijnlijk toch niet. Ik ga het wel een beetje proberen, maar ik wil eigenlijk vooral een hele leuke avond hebben.”

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore