Entertainment

De acht filmlocaties die je gezien moet hebben

07 februari 2019 13:07 Aangepast: 07 februari 2019 13:28
Beeld © Netflix

Wanneer Netflix met een nieuwe film of serie komt, ga je die gelijk bingewatchen. Je raakt zo verstrengeld in het verhaal dat het je eigen leven een beetje gaat overnemen. Met je hoofd in de wolken is het enige wat je wil doen je koffers pakken en naar het stadje vertrekken waar de serie wordt opgenomen.

Helaas is niet iedere filmlocatie een daadwerkelijke plek. In het geval van Pretty Little Liars en Riverdale, bijvoorbeeld. Toch heb je een enorme drang om de plek te bezoeken waar je lievelingsserie zich afspeelt. En je bent niet de enige! Veel plekken op de wereld zien een enorme toename in toerisme als een bekende serie daar wordt opgenomen. In New York zijn er zelfs hele tours van de plekken waar Friends, Sex and the City en Gossip Girl zouden hebben plaatsgevonden. 

Deze acht plaatsen uit bekende films en series zou je eens moeten bezoeken.

1. Narcos - Medellín, Colombia 

In de serie zie je natuurlijk slechts de beste delen van de wereldstad, maar het is wel de moeite waard. Na Bogota is Medellín de grootste stad van Colombia, met zo'n 2,5 miljoen inwoners. Gelukkig zit Pablo Escobar er niet meer, toen was het een stuk minder veilig in de stad. Moord was destijds de orde van de dag, maar daar is de laatste jaren verandering in gekomen en het toerisme is mede daardoor behoorlijk omhoog gegaan. 

Doordat Narcos een wereldwijde hit is geworden op Netflix is de belangstelling voor Pablo's oude werkplek tot een piekpunt gekomen. Er is zelfs een tour die je kunt volgen, waarmee je langs alle belangrijke plekken uit de serie komt. Eén van de hoogtepunten is de gevangenis La Catedral. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De trailer voor Narcos seizoen 4 is eindelijk hier

2. Sex Education - Llandogo, Wales

De tienerkomedie Sex Education is pas een maand uit en heeft er nu al voor gezorgd dat veel mensen een tripje boeken naar het dorp waar de serie wordt opgenomen. In de absurdistische serie zien we veel van het plaatsje. Vooral de sferische beelden overtuigen mensen ervan om eens langs te gaan. Otis en zijn vrienden lijken wel te leven in een zonnig stadje wat redelijk Amerikaans oogt, maar niets is minder waar. Dat zal wel te maken hebben met een bepaald filter dat over de beelden is geplaatst, aangezien de gemiddelde temperatuur in het dorp 10 graden Celsius is. 

3. Lord of the Rings

Dit is een bekende. De fantasyfilm heeft voor de bergen van Nieuw Zeeland zoveel toerisme gezorgd dat er zelfs restricties opzitten hoeveel mensen er tegelijkertijd doorheen mogen wandelen. Het plaatsje Matamata op het Noordereiland is het decor voor zowel de Lord of the Rings-films als de Hobbit-films. De films zijn op meer dan 150 locaties rondom het Noordereiland opgenomen en er zijn meerdere tours die je kunt doen om deze te bezichtigen. 

4. Game of Thrones 

Hoewel Game of Thrones zich afspeelt in een fictieve locatie in de serie, moet het natuurlijk wel in het echte leven ergens worden opgenomen. Dat gebeurt op vele verschillende plekken. Het budget laat dit namelijk toe, zo zijn ze weleens in Spanje, Malta, Marokko, het Noordereiland van Nieuw-Zeeland en IJsland. Maar de plek waar het eerste seizoen begon is in Noord-Ierland, waar je wederom een tour kunt maken van de filmlocatie. Aangezien er een schare aan fans is van de serie zul je wel op tijd moeten boeken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Startdatum laatste seizoen Game Of Thrones bekend

5. Dr. Tinus - Woudrichem, Noord-Brabant

Ja, ook Nederlandse series zorgen voor een influx aan bezoekers. De populaire SBS-serie Dr. Tinus wordt opgenomen in de oude vestingstad Woudrichem in Noord-Brabant. In de show wordt het Wourkem genoemd. Met slechts 4500 inwoners is het een klein dorpje en staat vooral bekend om de Martinuskerk die vaak voorkomt in de serie. Een paar van de bezienswaardigheden: het statige doktershuis van Tinus, de Trompetter en Slot Loevestein dat op een korte wandeling van 20 minuten ligt. 

6. Pirates of the Caribbean 

Als het je droom is om je een piraat te voelen op vakantie, dan is dit de locatie voor jou. Uiteraard is Pirates of the Caribbean opgenomen rondom de Caraïben. Het eiland Saint Vincent werd omgetoverd tot wat wij kennen als Port Royal, wat gebaseerd is op een bestaande plek in Jamaica. Hier wonen Elizabeth Swann en William Turner in de eerste film ook. Maar vooral jungle-eiland Dominica heeft hoge ogen gegooid. Sinds de film is deze plek dan ook een gewilde vakantiebestemming. 

7. Harry Potter

Deze magische film kent ook veel locaties en nog meer fans. Iconische scènes als de trein naar Zweinstein toe, zorgen ervoor dat kaartjes voor een Harry Potter-tour als warme broodjes over de toonbank gaan. Deze film heeft misschien wel voor de meest gewilde tours ter wereld gezorgd. De treinscène werd opgenomen op het Glenfinnan viaduct in Schotland, maar de scènes in de grote eetzaal zijn bijvoorbeeld weer in Oxford, Engeland. De locaties houden niet op en er is een eindeloze lijst aan tours die je kunt doen om allerlei Harry Potter-locaties te bekijken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Harry Potter' stuurt zieke fan lief filmpje

8. Mamma Mia - Skopelos, Griekenland 

Wanneer je deze film kijkt, voel je meteen de warmte en gloed van Griekenland. Geen wonder dus dat veel mensen naar de stad willen waar Mamma Mia is opgenomen. Het strand en de geur van zonnebrand kun je al praktisch ruiken wanneer je foto's ziet van Skopelos. Het eiland is onderdeel van de eilandengroep de Noordelijke Sporaden aan de Egeïsche Zee en behoort tot Griekse regio Thessalië. Om de echte Mamma Mia-ervaring mee te maken, zet je je afspeellijst met Abba-muziek heel hard aan en ga je al dansend en zingend het stadje verkennen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore