Entertainment

CodePink wil dat Tiësto show Saudi-Arabië cancelt

29 januari 2019 16:40 Aangepast: 29 januari 2019 17:09
Beeld © ANP

De Amerikaanse vrouwenorganisatie CodePink heeft een open brief geschreven aan Mariah Carey en de Nederlandse dj Tiësto om een optreden donderdag in Saudi-Arabië te cancellen. Zij sluiten zich daarmee aan bij Amnesty International, dat maandag al stelde zeer ongelukkig te zijn met de keuze van de Nederlandse topartiest om in het omstreden land te gaan draaien.

“Cancel jullie optreden alsjeblieft"

CodePink plaatste dinsdag een open brief aan de twee performers op de website. Zij wijzen erop dat Saudi-Arabië sinds 2015 oorlog voert in Jemen. “Als gevolg van deze oorlog zijn al 85.000 kinderen onder de vijf van de honger gestorven”, voegen zij daaraan toe. Ook wijzen zij op de moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi, waar volgens veel inlichtingendiensten de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman mede verantwoordelijk was. “Veel activisten in Saudi-Arabië zitten achter tralies en worden gemarteld omdat zij hun stem durfden te verheffen”, schrijft CodePink.

Door op te treden in Saudi-Arabië legitimeren Tiësto en Mariah Carey het beleid en de propagandamachine van Saudi-Arabïë, stelt CodePink. “Cancel jullie optreden alsjeblieft en maak op deze manier een statement tegen de oorlog in Jemen en tegen de marteling en opsluiting van activisten en vrouwen.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amnesty niet blij met optreden Tiësto in Saudi-Arabië

Amnesty International liet maandag al weten zeer ongelukkig te zijn met de keuze van dj Tijs Verwest om in de Saudische stad Jeddah op te treden. “Tiësto kan niet doen alsof Saudi-Arabië een land is waar niets aan de hand is. Als hij optreedt, moet hij zich er heel erg bewust van zijn dat hij zich laat gebruiken voor de Saudische pr-machine die wil doen alsof het land vooruitstrevend is."

De wereldberoemde dj uit Breda heeft zich het afgelopen etmaal in stilzwijgen gehuld. Hij heeft wel een bericht op Twitter geplaatst, maar niet over zijn omstreden optreden. Zijn manager was dinsdag niet voor commentaar bereikbaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore