Entertainment

Amnesty niet blij met optreden Tiësto in Saudi-Arabië

28 januari 2019 16:04 Aangepast: 28 januari 2019 16:29
Beeld © ANP

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International is heel ongelukkig met een optreden dat Tiësto donderdag geeft in Saudi-Arabië. Tijs Verwest, zoals zijn echte naam luidt, treedt donderdag op in het King Abdullah Economic Center in de Saudische stad Jeddah. Het optreden werd dit weekend aangekondigd.

"Dit is ook anders dan een sporter die naar Qatar moet voor het WK omdat dat acht jaar geleden is besloten"

"Wij roepen nooit op tot een boycot", stelt woordvoerder Emile Affolter van Amnesty. "Maar Tiësto kan niet doen alsof Saudi-Arabië een land is waar niets aan de hand is. Als hij optreedt, moet hij zich heel erg bewust zijn van het feit dat hij zich laat gebruiken voor de Saudische pr-machine die wil doen alsof het land vooruitstrevend is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tiësto houdt zich vanaf nu bezig met fitnessclubs

Dit is, beklemtoont Emile Affolter, niet het geval. "Onder kroonprins Mohammed bin Salman zijn de mensenrechten achteruit gehold", legt hij uit. "Hij veinst progressie, maar ondertussen zit elke mensenrechtenactivist of advocaat inmiddels achter tralies. Om over de moord op journalist Khashoggi nog maar te zwijgen."

Als Tiësto wél wil optreden in Jeddah, moet hij volgens Amnesty vooral de kans grijpen om een signaal af te geven tijdens het optreden. "Dit is ook anders dan een sporter die naar Qatar moet voor het WK omdat dat acht jaar geleden is besloten. Dit is een zeer bewuste keuze van Tijs Verwest om in dit land te gaan optreden." Mocht Tiësto niet weten wat er aan mensenrechtenproblemen in Saudi-Arabië speelt, dan is hij van harte welkom voor een gesprek bij Amnesty, voegt Emile er aan toe.

Volgens de zegsman van de mensenrechtenorganisatie komt het "zeer, zeer zelden" voor dat Nederlandse artiesten naar Saudi-Arabië gaan om daar op te treden. De manager van Tiësto was maandag niet voor commentaar bereikbaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore