Entertainment

Jelle Brandt Corstius niet vervolgd voor smaad

12 januari 2019 17:56 Aangepast: 12 januari 2019 20:06
Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie heeft de tweede aangifte van smaad van Gijs van Dam tegen Jelle Brandt Corstius geseponeerd, omdat het OM vindt dat Brandt Corstius geen strafbaar feit heeft gepleegd.

"Jelle had het verwacht, maar is zeker ook tevreden"

Brandt Corstius deed ruim een jaar geleden aangifte tegen Van Dam van verkrachting in 2002. Als reactie daarop deed Van Dam aangifte van smaad. Beide werden toen geseponeerd, maar Van Dams advocaat Peter Plasman deed op 24 juli een nieuwe aangifte omdat Brandt Corstius zijn cliënt in een nieuwe verklaring op diens site in één adem noemde met Harvey Weinstein en Bill Cosby. Maar voor die aanklacht van smaad ziet het OM dus nu te weinig aanleiding voor vervolging. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jelle Brandt Corstius krijgt 'bakken met bagger' over zich heen

Nico Meijering, de advocaat van Jelle Brandt Corstius, is tevreden: “Ik kan inderdaad bevestigen dat het OM de nadere uitlatingen van Jelle niet als lasterlijk of smadelijk heeft beoordeeld en dat hij ze destijds dus gewoon kon doen. Jelle had het verwacht, maar is zeker ook tevreden en hoopt dat het nu voor alle betrokkenen klaar kan zijn.”

Peter Plasman, de advocaat van Gijs van Dam, gaat tegen het sepot in beroep. “Mijn cliënt heeft besloten deze beslissing van de officier van justitie aan te vechten bij het gerechtshof in Amsterdam en daar gaan wij verzoeken om de officier op te dragen om wel te vervolgen.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gijs van Dam eist dat OM Jelle Brandt Corstius vervolgt

Plasman is van plan het klaagschrift voor deze zogeheten artikel 12-procedure nog deze maand in te dienen bij het gerechtshof. Ook tegen het eerste sepot (de beschuldiging van verkrachting) startte Plasman een artikel 12-procedure. Deze ligt nog bij het hof in afwachting van behandeling

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore