Entertainment

Maarten van Rossem begrijpt succes De Slimste Mens niet

11 januari 2019 18:13 Aangepast: 11 januari 2019 19:30

Historicus Maarten van Rossem is onlosmakelijk verbonden met de kennisquiz De Slimste Mens. Zelf heeft hij geen enkel idee waarom de kijkers avond na avond massaal afstemmen op het entertainmentprogramma dat wordt gedragen door "twee bejaarden", zoals hij het zelf uitdrukt.

"Ik weet het oprecht niet. Ik ben opa. Misschien is het onze opa-uitstraling"

Vrijdagavond zendt KRO-NRCV al weer de 400e aflevering van De Slimste Mens uit dat wordt gepresenteerd door Philip Freriks met Van Rossem als jurylid. Veel afleveringen trekken meer dan 1,5 miljoen kijkers. Zelf is Maarten van Rossem ook nog altijd verbaasd over het succes. "Het is de meest gestelde vraag aan mij. Waarom scoort de Slimste Mens zo goed. Ik weet het oprecht niet. Ik ben opa. Misschien is het onze opa-uitstraling."

Met name van de "gesprekjes met Philip" kan de historicus genieten. "Dan hoop ik altijd maar dat die speelse conversaties ook de uitzending halen. De opnames vind ik ook eigenlijk veel leuker dan de uitzending." Voor de uitzending bereidt hij zich voor door het scenario te lezen. "Als het dan over de Eiffeltoren gaat, wil ik wel weten hoe hoog die precies is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vader Abraham teleurgesteld in De Slimste Mens

Maarten van Rossem kan zich dan ook geen Slimste Mens voorstellen zonder Philip Freriks. "Als hij stopt, stop ik ook." Vooralsnog is daar volstrekt geen sprake van. "Voor komende zomer zijn er al weer afspraken gemaakt voor nieuwe afleveringen. Ik wil nog wel even door, maar Gods wegen en die van de televisiewereld zijn ondoorgrondelijk. Eigenlijk zou natuurlijk logischer zijn dat een blondine met een interessante boezem het presenteert, maar zolang wij een Himalaya zijn qua kijkcijfers op NPO 2..."

Toch had het weinig gescheeld of Maarten had helemaal niet in de Slimste Mens gezeten. Toen producent Skyhigh TV hem benaderde voor de quiz, zag hij na het zien van de Belgisch variant geen heil in deelname.

Miniatuurvoorbeeld
Ook leuk:

Radio-dj doet perfecte Maarten van Rossem-imitatie

"Ik vond het helemaal niets. Dat jurywerk daar vind ik waardeloos. Het is net Geer & Goor met al die kinderachtige grappen. Gelukkig mochten wij van Skyhigh onze eigen invulling geven aan de Slimste Mens. Wij wilden per se geen hilarisch programma. Volgens Skyhigh houden wij ons ook veel beter aan het format dan de Belgen."

Maarten van Rossem is inmiddels al ruim dertig jaar te zien op tv. "Ik vind tv amusant. Het is kermiswerk, maar wel erg leuk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore