Entertainment

Flappie van Youp van ‘t Hek nog altijd een grote hit

24 december 2018 22:22 Aangepast: 25 december 2018 10:55

Flappie van Youp van ‘t Hek en De Kerstezel van Harrie Jekkers zijn de twee beste Nederlandstalige kerstnummers aller tijden. Dat is gebleken uit een enquête die het NPO Radio 5-programma Volgspot heeft gehouden. De uitslag werd maandagavond gepresenteerd.

Luisteraars konden de afgelopen weken stemmen op een lijst van zestig Nederlandstalige kerstliedjes, iets dat ze massaal deden. De meeste stemmen kreeg Flappie, het nummer dat Youp van ‘t Hek in 1981 uitbracht als single. Het nummer werd in eerste instantie totaal geen hit, maar ontpopte zich in de loop van de decennia tot klassieker.

“Soms schiet je raak met een oorspronkelijk voor een studentencabaret geschreven best wel simpel liedje”, laat hij weten. “Ik word daar al veertig jaar heel vrolijk van.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Robert Jensen opent aanval op Youp van 't Hek

Ook op de tweede, derde en vierde plek staan cabaretiers. De tweede plek is voor De Kerstezel van Harrie Jekkers, die het nummer in eerste instantie schreef voor Kinderen voor Kinderen. Later voerde Jekkers het lied zelf nog uit in zijn show Het Gelijk van de Koffietent. Op drie en vier staan Bakske vol met stro van Urbanus en Ik ben een kerstbal van Paul Haenen en Wim T Schippers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Subsidie voor conference Youp van 't Hek

De lijst van zestig genomineerde nummers was samengesteld in overleg met muziekkenner Vic van de Reijt, die recent een cd uitbracht met Nederlandstalige kerstliedjes. Er stonden niet alleen bekende liedjes op de lijst, maar ook minder bekend kerstwerk van vaderlandse artiesten, zoals Er was eens een tuinder in Amstelveen van Wim Sonneveld, Klein Hoekje van Wim de Bie, Jubelzang van Drs P of Gaandeweg van Carrie Tefsen en Kinderen voor Kinderen. Het jongste nummer op de lijst van nominaties, Kerstvakantie van Guillermo & Tropical Danny, haalde de eindlijst niet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore