Entertainment

Marieke Elsinga superblij met massale steun voor kindgezinnen

23 november 2018 19:02 Aangepast: 23 november 2018 19:52
Beeld © Arie Kievit

RTL Boulevard en hulporganisatie Cordaid komen deze week samen in actie voor kindgezinnen. Presentatrice Marieke Elsinga blikt terug op haar heftige bezoek in een vluchtelingenkamp in Noord-Oeganda, één van de plekken op de wereld waar veel kindgezinnen leven.

"Een groter contrast met Nederland is er bijna niet"

Marieke heeft met eigen ogen gezien hoe heftig het leven van kindgezinnen in Oeganda is. Marieke: “Onvoorstelbaar en schokkend. Ik ontmoette jongens en meisjes – tieners nog maar – die al een paar jaar een huishouden moeten draaien. Koken, wassen, water halen, vuur maken, noem maar op. En dat soms al een paar jaar lang.”

Voor Marieke was het een bijzondere ervaring om kindgezinnen te ontmoeten en met deze kinderen te praten over heel persoonlijke dingen. Over hun heftige traumatische ervaringen, hun verdriet en hun zorgen om zonder ouders te overleven. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Marieke helpt kindgezinnen naar school gaan

Marieke vertelt ontroerd: “Een groter contrast met Nederland is er bijna niet. In ons land spelen kinderen vadertje en moedertje, maar de kinderen die ik in Oeganda sprak zijn noodgedwongen gezinshoofd geworden. Zoals Jane, een meisje van nog geen veertien jaar. Ze vertelde me dat haar twee jongere broertjes ’s nachts vaak huilen, ze missen hun moeder. De verantwoordelijkheid om voor haar broertjes te zorgen - ook als ze ziek zijn - is veel te groot. Een meisje van haar leeftijd kan dat helemaal niet dragen. Zeker niet in dit gebied waar pure armoede heerst. En toch zet ze door, omdat ze moet. Wat een strijd en wat ontzettend dapper.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Marieke Elsinga geraakt tijdens bezoek aan kliniek in Oeganda

De afgelopen week hebben de kijkers van RTL Boulevard massaal gereageerd om kindgezinnen zoals die van Jane te helpen overleven. Bijna 100.000 sms’jes werden verstuurd. Dankzij deze sms'jes kunnen deze kinderen overleven. Ze krijgen de hulp die ze het hardst nodig hebben, zoals schoon drinkwater en een veilig onderdak. Maatschappelijk werkers staan de kinderen bij en helpen ze met het verwerken van heftige trauma’s. Daarnaast helpt Cordaid kwetsbare kinderen met onderwijs en toegang tot gezondheidszorg.

Marieke: “Zo komt er tenminste weer licht in het leven van deze kinderen en durven ze weer aan een betere toekomst te denken. Ik ben echt supertrots en blij met alle steun die Cordaid heeft gekregen van de kijkers. En je kan nog steeds blijven sms'en. Sms daarvoor LEVEN naar 4333 en doneer drie euro om kindgezinnen een beter leven te geven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Marieke zet zich in voor getraumatiseerde kindgezinnen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore