Entertainment

Marieke helpt kindgezinnen naar school gaan

22 november 2018 20:20 Aangepast: 22 november 2018 20:20
Beeld © Arie Kievit

Marieke Elsinga zet zich deze week samen met RTL Boulevard en hulporganisatie Cordaid in voor kindgezinnen. Tijdens haar reis door Oeganda zag ze met eigen ogen in welke extreme omstandigheden deze kinderen leven. Hulp is dan ook meer dan nodig.

"Ze zijn oververmoeid en missen hun ouders vreselijk”

Marieke ontmoette in Oeganda onder andere de veertienjarige Tabitha, die geen ouders meer heeft en al twee jaar gebukt gaat onder zware omstandigheden. Samen met haar broertje en zusje moet zij nu in een vluchtelingenkamp zien te overleven, iets wat Marieke amper kan bevatten. Ze is dan ook diep onder de indruk van het doorzettingsvermogen van de kinderen. 

Het kindgezin heeft het erg zwaar en leeft onder bizarre omstandigheden. De drie kinderen wonen in een lekkende hut en moeten alles zelf doen. Van wassen tot koken, water halen en vuur maken. “Ongelooflijk eigenlijk, wat een bikkels. Dat ze zich al zo lang staande houden zonder hun ouders. Maar vraag me niet hoe. Ze zijn oververmoeid en missen hun ouders vreselijk”, vertelt Marieke emotioneel aan RTL Boulevard.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Marieke Elsinga geraakt tijdens bezoek aan kliniek in Oeganda

“De zorgen van de kleine kinderen zijn zo groot. Ik zag ze in stilte huilen, maar toch heb ik ook toekomstdromen in hun ogen gezien! Accountant, dokter, verpleegkundige; allerlei beroepen heb ik gehoord, zelfs minister president. Die droom houdt ze op de been. Maar zonder hulp komen ze er niet.”

Om uit de extreme armoede te komen hebben de kindgezinnen in ieder geval een veilig onderdak nodig, zodat ze ’s nachts kunnen slapen en weer energie krijgen. Maar natuurlijk is onderwijs ook belangrijk. Marieke: “Kinderen willen zo graag naar school. Alleen dan hebben ze kans om later aan werk te komen en zo een betere toekomst op te bouwen. Maar ze hebben geen ouders, en dus geen geld om bijvoorbeeld het examengeld te betalen. Gelukkig helpt Cordaid ze, zodat ze wel naar school kunnen.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Marieke Elsinga diep onder de indruk van Oeganda

RTL Boulevard en Cordaid zetten zich samen in voor deze kwetsbare kinderen. Zo zijn er deze hele week bij RTL Boulevard beelden te zien van de indrukwekkende reis van Marieke. Maar ook jij kan helpen! Sms daarvoor LEVEN naar 4333 en doneer drie euro om kindgezinnen een beter leven te geven. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore