Entertainment

Femke Halsema vroeg RTL Boulevard te verhuizen vanwege dreiging

20 november 2018 18:51 Aangepast: 20 november 2018 19:09
John van den Heuvel Beeld © RTL

Burgemeester Femke Halsema heeft aan RTL gevraagd de opnames van RTL Boulevard te verplaatsen naar een andere locatie. Dit vanwege dreigementen vanuit het criminele circuit aan het adres van RTL Boulevard-deskundige John van den Heuvel.

"Maar het is niet zoals het hoort"

De studio van RTL Boulevard bevindt zich op het Leidseplein in Amsterdam. Volgens de gemeente mag John van den Heuvel overal in de stad komen, maar is het niet verstandig dat John drie keer per week op vaste tijden in het centrum van Amsterdam komt. De veiligheid van de misdaadjournalist kan niet gegarandeerd worden, omdat de locatie zeven toegangswegen heeft.

John van den Heuvel begrijpt de overweging van de gemeente om de opnames te verplaatsen naar een andere locatie. "Maar het is niet zoals het hoort", aldus John in RTL Boulevard. De beveiliging heeft een enorme impact op het leven van de misdaadjournalist. Tot voor kort kon hij zijn werk normaal uitvoeren, maar dit gaat nu niet meer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

John van den Heuvel niet in studio RTL Boulevard door dreiging

De Amsterdamse driehoek bestaande uit burgemeester Femke Halsema, hoofdofficier van justitie Nicole Zandee en politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg heeft besloten dat het risico te groot is dat tijdens een uitzending van RTL Boulevard een aanslag wordt gepleegd op de studio midden op het Leidseplein. John van den Heuvel mag daarom niet meer aanschuiven in de studio.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mark Rutte vindt John van den Heuvel-zaak zeer ernstig

De gemeente laat weten dat de Amsterdamse driehoek deze beslissing met grootst mogelijke tegenzin heeft genomen. "De persvrijheid is van groot belang voor een ieder in Amsterdam en zeker voor de lokale overheid." Toch vinden ze deze maatregel nodig, omdat anders de veiligheid van de misdaadjournalist en die van de omgeving in het geding komt. "De beveiligingsoperatie die nodig zou zijn om de veiligheid van de heer Van den Heuvel en zijn omgeving te waarborgen zou omvangrijk en ontwrichtend zijn voor bewoners, ondernemers en bezoekers van het Leidseplein."

John van den Heuvel zal niet meer fysiek aanwezig zijn in de studio. De gemeente is met RTL en John in overleg om te kijken onder welke omstandigheden hij zijn journalistieke werk kan blijven uitvoeren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore