Entertainment

Marieke zet zich in voor getraumatiseerde kindgezinnen

20 november 2018 19:43 Aangepast: 20 november 2018 20:27
Beeld © Arie Kievit

Marieke Elsinga komt deze week samen met RTL Boulevard en hulporganisatie Cordaid in actie voor kindgezinnen in Oeganda. Door de campagne kunnen er inmiddels al 240 gezinnen een jaar lang overleven. Maar Marieke weet door haar ontmoeting met deze kinderen dat er nog veel meer hulp nodig is.

Tijdens haar reis bezocht de presentatrice van RTL Boulevard meerdere vluchtelingenkampen. Ze werd geconfronteerd met tientallen kindgezinnen die door ziekte, oorlog of natuurrampen geen ouders meer hebben. Zij staan er helemaal alleen voor. Alleen al in één vluchtelingenkamp dat Marieke bezocht, wonen zo'n 10.000 kindgezinnen

Het is voor hen dan ook niet vanzelfsprekend dat ze naar school gaan, een veilige plek hebben om te wonen of naar een dokter kunnen. Veel van hen hebben ook nog eens enorme trauma’s opgelopen.

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Marieke Elsinga is in Oeganda voor Cordaid

Helaas is dit ook de keiharde werkelijkheid voor de dertienjarige Jackson, zijn zusje van veertien en broertje van twaalf. De ouders van Jackson werden voor zijn ogen vermoord door soldaten en om aan datzelfde lot te ontsnappen besloot Jackson met zijn broertje en zus te vluchten.

Het kindgezin kwam terecht in Oeganda, waar ze nu al twee jaar verblijven en Jackson nog altijd geterroriseerd wordt door heftige nachtmerries. “Jackson vertelde mij dat hij nog heel vaak heftige nachtmerries heeft over deze verschrikkelijke gebeurtenis", aldus een geschrokken Marieke. "Er is dan niemand die hem kan troosten. Om als jongetje van 13 jaar te moeten dealen met zo’n groot trauma, dat is niet te bevatten.”

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Marieke Elsinga is in Oeganda voor Cordaid

De zeventienjarige Flora zit in hetzelfde schuitje en is samen met haar broertje Isaac van tien en jongere zusje Stella van acht ook twee jaar geleden naar Oeganda gevlucht. Maar ook daar was ze nog altijd niet veilig en werd ze verkracht. Na de verkrachting bleek dat ze in verwachting was. Zwaar getraumatiseerd moet ze nu voor haar broertje, zusje en eigen kindje zorgen terwijl ze voortdurend in angst leeft. 

Deze kinderen staan er helemaal alleen voor en hebben niemand die voor hen zorgt. Ze hebben de vreselijkste dingen meegemaakt waardoor ze getraumatiseerd in onveilige situaties proberen te leven. 

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Kalvijn tindert met Marieke Elsinga

RTL Boulevard en Cordaid zetten zich samen in voor deze kwetsbare kinderen. Zo zijn er deze hele week bij RTL Boulevard beelden te zien van de indrukwekkende reis van Marieke. Maar ook jij kan helpen! Sms daarvoor LEVEN naar 4333 en doneer drie euro om kindgezinnen een beter leven te geven. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore