Entertainment

Jelle Brandt Corstius stopt procedure tegen Gijs van Dam

14 november 2018 17:40 Aangepast: 14 november 2018 18:31
Jelle Brandt Corstius Beeld © ANP

Jelle Brandt Corstius spant geen zaak aan tegen het Openbaar Ministerie om hen te laten dwingen Gijs van Dam alsnog te vervolgen. De zogenoemde Artikel 12-procedure gaat er niet komen, laat zijn advocaat Nico Meijering aan RTL Boulevard weten.

Jelle Brandt Corstius deed in november 2017 aangifte van verkrachting door televisieproducent Gijs van Dam. De twee zouden seksuele gemeenschap hebben gehad in 2002 tijdens de periode dat Jelle Brandt Corstius bij Barend & Van Dorp stage liep en Gijs van Dam daar producer was. Volgens de beschuldigde man zou het contact wederzijds zijn geweest.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Onderzoek naar Gijs van Dam gaat langer duren

Het Openbaar Ministerie seponeerde zowel de zaak tegen Gijs van Dam als de aangifte die de producent op zijn beurt weer deed wegens smaad en laster. Volgens het OM was er in beide zaken geen grond voor vervolging. Er loopt nog wel een tweede aangifte van smaad tegen Jelle Brandt Corstius. Een woordvoerder van het parket Amsterdam laat weten dat daar nog geen beslissing over is genomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Frits Barend reageert op #MeToo zaak Jelle Brandt Corstius

“Mijn cliënt heeft ervoor gekozen om geen Artikel 12-procedure op te starten”, zegt advocaat Nico Meijering. “Er was zowel juridisch als zaaksinhoudelijk alle reden om zulks wel te doen, maar cliënt heeft in het kader van #MeToo met zijn publicatie in Trouw zijn doel bereikt en wenst verder een punt te zetten achter deze kwestie.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Gijs van Dam: Als je onschuldig bent dan doe je dat

Peter Plasman, de advocaat van Gijs van Dam, begrijpt de keuze van Jelle Brandt Corstius. "Het is een volkomen logische stap. De hele aangifte was een kansloze exercitie. De aangifte behelsde verkrachting omdat hij gedrogeerd zou zijn, maar hij zegt dat hij er niets van heeft gemerkt. Dit is de enige juiste beslissing van hem. Het maakt voor Gijs van Dam niet zoveel uit, want een eventuele procedure was toch kansloos."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore