Entertainment

Rechter bepaalt: vriend Dionne Stax verliest van paparazzi

12 november 2018 15:19 Aangepast: 12 november 2018 15:24
Beeld © ANP

Het liefje van Dionne Stax heeft een rechtszaak tegen onder andere mediabedrijf Sanoma verloren. Sytse Oudkerk wil niet meer gefotografeerd worden door de paparazzi, omdat hij vindt dat hij geen bekende Nederlander is. De rechter heeft hem ongelijk gegeven in de zaak, daar kwam RTL Boulevard vandaag achter.

Sytse spande eind september een rechtszaak aan tegen onder andere weekblad Privé en Sanoma, eigenaar van weekblad Story. Afgelopen juli kwam het nieuws naar buiten dat de radioloog al een tijdje de vriend van Dionne Stax is en dat is natuurlijk voer voor de paparazzi. Iets waar Sytse blijkbaar absoluut niet op zit te wachten. 

In de eis staat dat de fotografen van de verschillende bedrijven niet meer in de buurt van zijn woning of werk komen, en alle promotie en verspreiding van zijn foto's en de artikelen waarin hij voorkomt worden gestopt. Ook wil Sytse dat al zijn gegevens uit de databases van de bedrijven worden gewist en ze een voorschot van 10.000 euro op een schadevergoeding betalen.

De reden voor dit alles is dat Sytse zichzelf niet als bekende Nederlander ziet en hij vindt dat de foto's en artikelen rondom hem geen nieuwswaarde hebben. Ook vindt hij alle aandacht schadelijk voor zichzelf en zijn eigen werk als radioloog. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dionne Stax danst spierpijn Vierdaagse weg

Tijdens de zitting, die op 12 oktober plaatsvond, kwamen ook de mediabedrijven en 'de paparazzi' aan het woord. Ze gaven toe dat ze inderdaad voor zijn huis hebben gepost en op Sytse hebben gewacht. Toch is dit volgens hen altijd netjes gegaan en hebben ze zelfs een praatje met hem gemaakt. Toen is wel duidelijk geworden dat Sytse hier niet van gediend was. 

Wat Sytse vooral dwars zat, is het feit dat de paparazzi hem op 20 juli van dit jaar is gevolgd. Op die dag kwam Dionne Stax over de finish bij de Vierdaagse in Nijmegen. Hét moment volgens de media om een romantische foto van de twee te maken. Sytse werd door de paparazzi gevolgd totdat bleek dat hij niet onderweg was naar Nijmegen. De achtervolging werd daarom gestaakt. 

De rechter liet tijdens de uitspraak op 12 oktober weten dat deze achtervolging geen onderdeel was van deze zitting en zal hier nader onderzoek naar laten doen. Ook omdat een kennis, die destijds bij Sytse in de auto zat met kind, heeft aangegeven dat deze achtervolging zeer hinderlijk was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dionne Stax weer gelukkig in de liefde

Tijdens de uitspraak bepaalde de rechter dat de journalisten niet hoeven te stoppen met het fotograferen en volgen van Sytse. Maar ze mogen patiënten of vrienden en kennissen niet op de foto zetten.

Sytse gaf aan dat hij geen BN'er is, maar de rechter vertelde hem dat hij dat juist wel is, omdat Dionne zelf de media heeft opgezocht om te vertellen over haar vriend. Dit deed ze begin juli bij Radio 538. Het heeft volgens de rechter juist wel nieuwswaarde gekregen, omdat Dionne het destijds nieuws gemaakt heeft.

Ook mogen alle mediabedrijven de foto's blijven verspreiden. Ze zijn, op één foto na, op de openbare weg gemaakt en dat is geen strafbaar feit. 

De vriend van Dionne Stax heeft dus op alle punten verloren. Ook moet hij een kleine 3.000 euro betalen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore