Entertainment

Rechter veroordeelt Dave Roelvink tot taakstraf

07 november 2018 11:20 Aangepast: 07 november 2018 15:21
Dave Roelvink komt aan bij de rechtbank Beeld © ANP

De rechter heeft Dave Roelvink veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur, een boete van 1750 euro en een rijontzegging van 6 maanden. Volgens het Openbaar Ministerie reed hij in augustus zwaar beschonken in zijn auto, haalde hij gevaarlijke capriolen uit en reed hij veel te snel.

"Ik dacht dat ik in staat was om te rijden"

De Officier van Justitie eiste een rijontzegging van één jaar, een boete van 1750 euro en een taakstraf van 40 uur tegen de artiest. De rechter pakte Dave hard aan. "U bent een gewaarschuwd mens. Drie jaar geleden werd u al veroordeeld", zei de rechter. "U moest toen ook het rijbewijs inleveren. Het waren meerdere biertjes. Juist iemand als u, ondanks het feit dat u zich veel in de horeca begeeft, moet dan denken: 'Verdomme, dit mag mij niet nog een keer gebeuren.' Maar ik denk ook, u pakt wel uw verantwoordelijkheid door een vrijwillige cursus te volgen. Dat siert u wel."

De rechter hield geen rekening met het feit dat Dave een voorbeeldfunctie heeft. "De aandacht hoort bij het leven dat u leidt", zei de rechter. Een geldboete voor roekeloos rijgedrag was volgens de rechtbank geen optie. "Het gedrag vind ik ongelofelijk ernstig. Het is levensgevaarlijk. Dat is op geen enkele wijze goed te keuren. Ik vind dat de officier het goed inschat dat hier geen geldboete past. Daarmee komt u er te makkelijk vanaf. Dat u ervan baalt, dat is precies wat ik wil. Dat doet u pijn." Hierdoor werd de rijontzegging minder dan geëist. Roelvink moet wel zijn rijbewijs inleveren en opnieuw examen doen bij het CBR. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ondanks alcoholstop: Dave Roelvink drinkt tóch

Dave ging diep door het stof tijdens de zitting: "Het is ontzettend dom wat ik heb gedaan. Ik heb een vrijwillige cursus gedaan waarin ik met een psycholoog heb gepraat, ik heb een gesprek gehad met ouders waarvan een kind is doodgereden, en ik heb in een simulator gezeten. Ik probeer er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat dit mij nooit meer gaat overkomen. Ik heb toch de keuze gemaakt om naar de stad te gaan. Naar vrienden van mij. Ik dacht dat ik in staat was om te rijden. Dat was blijkbaar niet zo. Dat realiseer ik mij nu.”

Tijdens de zitting betwijfelde Dave het proces-verbaal van de motoragent die de overtredingen constateerde. “Bij het wegrijden van de woning zag ik direct een motoragent achter mij aan komen. Ik ga de snelweg op. De motor gaf geen stopteken maar bleef heel duidelijk achter mij aanrijden. Ik dacht, moet ik nou wel of niet stoppen", legt Dave uit.

De artiest bestrijdt dat hij zijn auto midden in de Coentunnel heeft stilgezet, maar volgens de agent was dat wel degelijk zo. “Ik snap dat het heel onhandig is om een verklaring van een politieagent tegen te spreken. Dat wil ik niet doen. Maar ik ben me er wel van bewust dat ik midden in een tunnel een auto stil ga zetten. Dat is zelfmoord. Dat ga ik echt niet doen. Ik weet honderdduizendprocent zeker dat dat niet gebeurd is.”

"Hij keek agressief uit zijn ogen"

De agent heeft een hele andere versie: "De alarmlichten van de auto gingen aan. Er stapte iemand uit. Hij keek agressief uit zijn ogen en was heftig met zijn handen aan het gebaren. Hij had met bloed doorlopen ogen. Ik rook de geur van alcohol", verklaart de motoragent in het proces-verbaal. "Hij pakte de rechtermouw van mijn motorjas aan. Hij bewoog ‘m met kracht van boven naar beneden. Ik riep dat hij mij los moest laten en dat hij afstand moest houden. Ik hoorde Dave schreeuwen: 'Ik moet naar mijn vader. Hij is niet lekker. Hij is niet wel. Ik moet naar hem toe.' Toen reed hij verder."

Even later, toen Dave op het Surinameplein werd aangehouden, reageert hij volgens de politie agressief op de agenten. Hij zei: "Jongens hou ermee op. Ik moet naar mijn stiefmoeder, want zij is onwel." Later op het politiebureau zweeg de artiest in alle toonaarden.

In augustus arresteerde de politie de zwaar beschonken Dave op het Surinameplein in Amsterdam. Door meerdere politievoertuigen werd de artiest klemgereden en in de boeien geslagen. De dj scheurde met 180 kilometer per uur door een straat waar de maximumsnelheid 100 kilometer per uur is.

Ook stopte Dave midden in de Coentunnel en riep iets onverstaanbaars naar een motoragent. Even later parkeerde hij zijn wagen opnieuw op de vluchtstrook en reageerde agressief tegenover dezelfde politieman. Op het bureau bleek hij 2,5 keer de toegestane hoeveelheid drank in zijn bloed te hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk de aanhouding:

Dronken Dave Roelvink klemgereden door de politie

"Ik kan alleen maar zeggen dat het me ontzettend spijt", zei Dave destijds tegen RTL Boulevard. De zoon van Dries Roelvink noemde de actie "vreselijk dom".

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore