Entertainment

Marly van der Velden gaat met huidziekte de straat op

29 oktober 2018 18:07 Aangepast: 30 oktober 2018 08:20
Beeld © Instagram: @marlyvd

Het is Wereld Psoriasis Dag en speciaal daarom vraagt GTST-actrice Marly van der Velden aandacht voor de aandoening. De soapie liet zich schminken waardoor het leek alsof zij zelf de huidziekte had en ging de straat op. Hoe reageren mensen op deze rode plekjes?

"Wat vooral vervelend is, zijn mensen die naar je kijken en er een nare mening over hebben"

Op haar Instagram plaatst ze een filmpje, waarop te zien is hoe mensen reageren als ze haar geschminkt als een psoriasispatiënt op straat zien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Marly van der Velden extra openhartig over eetstoornis

"Onderzoek wijst uit dat 28% van ondervraagden mensen met psoriasis geen hand wil geven. Toen ik dit hoorde, schrok ik enorm. Het is namelijk een hele vervelende huidziekte, waar je niks aan kan doen. Wat ontzettend jeukt en pijn kan doen, maar wat vooral vervelend is, zijn mensen die naar je kijken en er een nare mening over hebben. Omdat je niet in het perfecte plaatje past. Mede hierom heb ik meegedaan aan dit experiment en voer ik campagne", schrijft Marly bij het filmpje.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Marly van der Velden: Ik begin maandag weer bij GTST

Psoriasis is een niet-besmettelijke huidaandoening, waar in ons land ruim 2,4% van de bevolking aan lijdt. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De ziekte ontstaat vaak op plekjes op de huid waar langdurige druk op wordt uitgeoefend, zoals op de ellebogen, knieën en knokkels. In het begin ontstaan er rode vlekjes op de huid en later kan het gaan schilferen en jeuken. 

"Leven met psoriasis gaat veel verder dan een dag in de huid kruipen van, dat besef ik me heel goed. Maar ik vind het belangrijk dat hier aandacht voor komt. Want perfectie bestaat niet. Iedereen moet kunnen zijn wie ze zijn. Lief zijn voor elkaar. Ik omarm psoriasis, ik hoop jij ook", aldus Marly.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore