Entertainment

Hanna Verboom gaat op zeilexpeditie

31 juli 2018 09:47 Aangepast: 31 juli 2018 09:52

Actrice en ondernemer Hanna Verboom gaat in augustus mee met een zeilexpeditie van de stichting By the Ocean we Unite om onderzoek te doen naar de 'plastic soep' in de Europese zeeën. Aan boord is een groep van wetenschappers en een aantal internationale bekendheden die tijdens de 22 dagen durende reis verslag doen.

Verboom maakte eerder dit jaar een interviewserie met National Geographic over plastic vervuiling en was nauw betrokken bij de #stopmetplastic campagne. Naast de actrice stapt ook Kiko Matthews, de Britse wereldrecordhoudster solo-oceaanroeien, aan boord.

Tijdens de expeditie wordt met een speciaal visnet wetenschappelijk onderzoek gedaan naar plastic in de Noordzee. Data zal worden gedeeld met verschillende internationale organisaties, waaronder het Amerikaanse 5 Gyres Instituut, die plasticvervuiling in zeeën en oceanen wereldwijd in kaart brengt.

Bewust maken

Onderweg gaat het team op bezoek bij wetenschappers van de Universiteit van Roskilde, GEOMAR in Kiel en het NIOZ op Texel. Ook participeren ze in een project van de Universiteit Leiden dat probeert de hoeveelheid plastic in de Europese zeeën te bepalen.

De deelnemers aan de tocht gaan na de expeditie proberen het publiek en beleidsmakers bewuster te maken van de gevaren en gevolgen van de 'plastic soup'. De zeiltocht is een samenwerking met Plastic Change, de leidende organisatie in Denemarken op het gebied van plasticvervuiling. Het is de vijfde expeditie van de onlangs twee jaar oud geworden stichting.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore