Entertainment

'Beeld van haaien in media vaak onterecht'

21 juli 2018 09:03 Aangepast: 21 juli 2018 09:06

Het beeld dat de media schetsen van haaien is vaak onterecht negatief. De Australische marineduiker Paul de Gelder, die nota bene zelf een arm en een been verloor door een haai, ziet het tegenwoordig als zijn belangrijkste taak dat beeld bij te stellen. Daarom is hij sinds 2014 elk jaar betrokken bij de populaire themaweek Shark Week van Discovery, die maandag begint. Dit jaar is hij aanstaande woensdag op de zender te zien met zijn survivaldocu Sharkwrecked.

Samen met survivalexpert James Glancy bootst De Gelder in Sharkwrecked een schipbreuk in open water vol haaien na. Samen met enkele haaienwetenschappers onderzoeken de mannen welke haaien op welke manier reageren op mensen in nood.

"Ik ben opgegroeid met het idee dat bepaalde soorten haaien eropuit zijn om mensen te verscheuren zodra ze daarvoor de kans krijgen", vertelt De Gelder. "Ik was altijd bang voor ze. Maar inmiddels weet ik beter. Een haai is er niet op uit een mens aan te vallen. Tenzij hij je aanziet voor iets anders. En dat is wat mij overkwam. De media schrijven maar wat graag dat haaien mensen bijten, maar dat is alleen om kranten te verkopen."

Gewonde zeehond

De Gelder heeft het de haai die hem aanviel naar eigen zeggen nooit kwalijk genomen. "Het was mijn fout. Ik had me niet goed ingelezen over de plek waar ik was. Het was daar heel troebel en daardoor zag de haai niet goed. Ik leek vast op een gewonde zeehond. Kennis is alles. Verdiep je in de plekken waar je wilt duiken, surfen, zwemmen. Haaien massaal doden is niet de oplossing. Die dieren horen daar. De verantwoordelijkheid ligt bij ons mensen."

Na de aanval die de Australiër in 2009 bijna het leven kostte, duurde het drie maanden voordat De Gelder weer het water in ging. "De langste drie maanden van mijn leven", lacht hij. "Ik ben aan de kust opgegroeid, altijd aan en in het water. De zee was ook altijd mijn veilige plek en na de aanval wilde ik absoluut niet dat mijn angst mijn passie in de weg zou gaan zitten. Zodra de laatste hechtingen eruit waren, ben ik het water weer ingegaan. De eerste paar keer verdronk ik bijna, ik moest opnieuw leren zwemmen met één arm en één been. Maar ik heb volgehouden." Of hij echt niet meer bang is in het water? "Voor veel mensen is aangevallen worden door een haai hun ergste nachtmerrie. Ik heb dat meegemaakt. Waar kan ik nu nog bang voor zijn?!"

Vanaf 23 juli is het weer Shark Week op Discovery. Sharkwrecked is op woensdag 25 juli te zien om 22.30 uur.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore