Boulevard

Regisseur vreest te witte film over Thais grotdrama en maakt een tweede

12 juli 2018 08:25 Aangepast: 12 juli 2018 09:50

Twee dagen na de redding van twaalf Thaise voetballers en hun coach uit een ondergelopen grot, zijn er twee films in de maak over het drama.

Woensdag werd al bekend dat de christelijke filmstudio Pure Flix aan de slag gaat met een filmbewerking van de reddingsactie, waarbij alle gestrande tieners en hun trainer levend uit de grot werden gehaald maar een reddingswerker omkwam. Donderdag kondigde ook regisseur John M. Chu een film aan over het voetbalteam, dat bijna drie weken vast zat in de grot.

Regisseur vreest 'whitewashen'

Op Twitter gaf de regisseur, die eerder onder meer vier Step-Up films en Jem and the Holograms maakte, aan dat hij bang is dat andere studio's het verhaal zullen 'whitewashen'. Daarmee wordt bedoeld dat in een film rollen van niet-Westerse personages worden gespeeld door witte acteurs, of er een heldenrol wordt toebedeeld aan een Westers figuur in een verhaal dat draait om mensen met een andere etniciteit.

"Ik weiger Hollywood het verhaal rond de Thaise grotreddingsactie te whitewashen", aldus John op Twitter. "Niet als ik het kan helpen. We laten het niet gebeuren of gaan ze flink dwarsliggen. Dit is een prachtig verhaal over mensen die andere mensen redden. Dus als iemand eraan denkt dit verhaal onder handen te nemen, dan kan hij dat beter correct en respectvol doen."

Eerste beelden van redding Thaise voetballertjes

De Thaise marine heeft beelden gedeeld van de reddingsoperatie van de twaalf voetballers en hun coach die ruim twee weken lang vastzaten in een grot.
`