Boulevard

CPNB: discussie over fout thema 'misverstand'

18 juni 2018 10:11 Aangepast: 18 juni 2018 10:17

De CPNB, de organisatie die de boekenweek organiseert, reageert geschrokken op de kritiek op het thema dat voor volgend jaar is gekozen. Bijna driehonderd schrijvers vinden het thema 'de moeder de vrouw' gedateerd en oubollig en bovendien dat het "de genderongelijkheid in het literaire veld" in stand houdt. Zij melden dit maandag in een brief in NRC.

"Dat over het thema zo’n groot misverstand is ontstaan spijt ons zeer, en het idee van moeder de vrouw aan het aanrecht is nooit het beeld geweest dat wij wilden belichten'', staat in een verklaring die CPNB op de website heeft geplaatst. De stichting wilde naar eigen zeggen juist een ode brengen aan het moederschap en aan de vrouw.

De stichting wil in gesprek met de mensen die het initiatief hebben genomen voor de brief "om gezamenlijk tot een creatieve oplossing te komen''.

Extra essays

De ondertekenaars, onder wie Mensje van Keulen, A.F.Th. van der Heijden, Annelies Verbeke en Saskia Noort, verwijten de CPNB de vrouw alleen met het moederschap te identificeren en dat er uitsluitend door mannelijke auteurs op het thema wordt gereflecteerd. Zij stellen voor dat er naast het geschenk en het essay ook een bundel verschijnt ,,waarin vrouwen en mannen aan het woord komen over moeders en moederschap".

Ook pleiten zij voor twee extra essays over het gedicht 'Moeder' van Vasalis, één door een man en één door een vrouw.

ANP
`