Entertainment

Vader Sharleyne houdt emotioneel verhaal in rechtbank: 'Hoe trots zou ik zijn geweest?'

15 juni 2018 10:49 Aangepast: 15 juni 2018 13:44

Victor Remouchamps, de vader van de in 2015 overleden Sharleyne, heeft zich via zijn spreekrecht gericht tot zijn dochter. "Hoe trots zou ik zijn op je diploma-uitreiking, zou je gelukkig zijn?"

De vader begon zijn toespraak met een beschrijving van zijn gemis. "Drie weken na je achtste verjaardag werd je bij mij weggerukt. Ik voel me zo enorm schuldig dat ik mijn belofte niet aan je nakomen kon. Ik had beloofd je te beschermen", vertelde Victor in de zaal.

"Elke keer als ik 's avonds op de bank zit en mijn ogen sluit, voel ik dat je naast me zit. En je je hoofd op mijn schouders legt, zoals je dit altijd deed. Je voelde je veilig en thuis en ik was zo gelukkig", zei Victor. "En zingen, je was zo gek op zingen. Ik denk dat je zelf niet door had hoeveel je aan het zingen was. In de auto, in de trein, in de winkel. Helemaal in je eigen wereldje, waarbij je niet eens door had hoe je de mensen om je heen een glimlach op hun gezicht bezorgde."

Toekomst

"Ik droomde vaak over die toekomst, de hoop en verwachtingen die ik voor je had. Welke school zou je gaan doen? Wat voor een beroep zou je uitoefenen? Je was zo enorm slim, dus ik was daar heel nieuwsgierig naar. Zou je trouwen, kinderen krijgen en ik opa worden?", vroeg Victor aan zijn dochter.

Hij vervolgt: "De toekomst van Sharleyne, onze toekomst, mijn hoop en haar dromen stopten in de nacht van 7 op 8 juni 2015. De nacht dat alles stopte om mij heen. Ik keek, maar kon niets zien. Ik luisterde, maar hoorde niets meer. Het enige wat ik zag en voelde was één grote leegte. En de pijn die door mij heen ging en ook nooit over zou gaan."

Victor beschrijft in de rechtbank het moment dat hij zijn dochter voor het eerst zag na haar dood. "Ze vertelden dat je hoofdje kaal geschoren was. Na een gesprek mocht ik naar je toe. Ik herkende je, je lichaam, je voetjes, restjes nagellak op je teentjes in verschillende kleuren. En het knuffeltje dat bij je was gevonden, lag in je arm geklemd", vertelde de vader emotioneel.

Tegengewerkt

Hij vertelde dat het lichaam van Sharleyne gereconstrueerd kon worden, maar dat verdachte Hélène J. en haar ouders niet mee wilden werken. Ook verwees Victor naar het feit dat hij hulp zocht voor zijn dochter. "Maar ik werd op alle mogelijke manieren tegengewerkt door de familie, die zich meer zorgen maakte over de zogenaamd goede naam van hun dochter. Een dochter die mijn kind jarenlang zwaar verwaarloosde. Ze houden haar de hand boven het hoofd, tot de dag van vandaag. Jullie moeten je doodschamen, dit hele gezin heeft een aandeel in de dood van mijn dochter."

Ook richtte Victor zijn woorden aan zijn ex, de verdachte moeder Hélène J. "De bevestiging dat jij dit hebt gedaan zonder enige wroeging of spijt, zelfs tot op de dag van vandaag. Jij, haar zogenaamde moeder die haar hoorde te beschermen, er voor haar hoorde te zijn. Haar steun en toeverlaat hoorde te zijn", vertelde Victor.

"Sharleyne was een blok aan je been. En de enige manier om je vrijheid weer terug te krijgen, was het plan om een einde aan haar leven te maken, wat je tot in de precisie had voorbereid. Echter had je de pech dat je betrapt werd en je door alle leugens die je verzonnen had door de mand viel", aldus de vader. "Ik neem het jou, Hélène, heel erg kwalijk wat je Sharleyne allemaal hebt aangedaan in haar korte leventje. Ik mis mijn vriendinnetje heel erg. Elke dag weer. Het maakte mij niet uit wat ze allemaal vertelde, haar stem, haar momenten, de vele vragen, haar geruststellen, onze band. Het leven gaat door, zegt men, maar mijn leven is beschadigd en zal nooit meer hetzelfde zijn."

De vader van Sharleyne zoekt gerechtigheid voor zijn dochter

Vder Victor: "Ik heb me vastgebeten in het dossier."

Paul van Jaarsveld, de advocaat van Hélène J., reageert tijdens het pleidooi. "Ik heb niet de behoefte om te reageren", zei de verdachte kalm. De zitting gaat maandag verder, dan komt ook het requisitoir met daarin de eis aan bod.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore