Economie

Luchtverkeersleiding wil goudgerand vroegpensioen houden

06 juli 2016 06:02 Aangepast: 06 juli 2016 08:54
Beeld © ANP

Op je 55ste stoppen met werken, en toch een inkomen ontvangen dat boven de Balkenendenorm ligt? Dat kan bij de Luchtverkeersleiding Nederland. En als het aan de organisatie ligt, moet dat vooral zo blijven.

In een oproep aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken verzet de LVNL zich ertegen dat tientallen luchtverkeersleiders die genieten van hun vroegpensioen, onder een beloningsplafond worden gebracht. Dat blijkt uit een brief van de organisatie, die in handen is van RTL Z.

Royaal vroegpensioen

Luchtverkeersleiders van de LVNL kunnen profiteren van een royaal vroegpensioen. Omdat zij hun veeleisende werk niet kunnen uitoefenen tot pensioengerechtigde leeftijd, mogen zij tussen hun 55ste en hun 58ste ophouden met werken. Daarna krijgen ze hun salaris en pensioenpremies doorbetaald.

Momenteel profiteren ruim 63 oud-luchtverkeersleiders van de royale vroegpensioenregeling. Dat kost de organisatie jaarlijks ruim 10 miljoen euro. Van hen krijgen er 26 een vroegpensioen dat boven de Balkenende-norm ligt. Deze ex-luchtverkeersleiders toucheren beloningen tussen de 185.000 euro en 239.000 euro.

Op dit moment werkt het kabinet aan een verscherping van de Wet Normering Topinkomens, waarbij het beloningsplafond van 178.000 euro voor (semi-)publieke instellingen niet alleen geldt voor de topfunctionarissen, maar voor alle werknemers.

Uitzondering salarisplafond

Werkende luchtverkeersleiders hoeven zich geen zorgen te maken over een salarisplafond. Omdat ze zo schaars zijn, worden zij uitgezonderd van de verscherpte salariswet. Maar de luchtverkeersleiders die met vroegpensioen zijn, dreigen wél onder het maximum te komen.

Dat ziet de luchtverkeersleiding niet zitten, blijkt uit de oproep aan de minister. "Wij vinden dat de vroegpensioenregeling deel uitmaakt van het volledige arbeidsvoorwaardenpakket, dat wij de luchtverkeersleiders bieden. Ook het vroegpensioen zou dus onder de uitzondering moeten vallen, ook al zijn het mensen die niet meer actief zijn", zegt woordvoerster Brit Wijkniet van de LVNL.

De Luchtverkeersleiding Nederland verzet zich al jaren tegen de Wet Normering Topinkomens. Vorige week meldde RTL Z dat de organisatie via een slimme truc de salarisplafonds voor een groep topmanagers heeft weten te omzeilen. 

Meer rtlz.nl:

`