Economie

'Straks wereldwijde fusie tussen Liberty Global en Vodafone'

16 februari 2016 15:30 Aangepast: 01 augustus 2017 10:00
Beeld © AFP

''Vodafone en Liberty Global (Ziggo) gaan nu samen in Nederland. De concerns draaien wereldwijd al een tijdje om elkaar heen en de stap in Nederland kan wel eens de opstap tot een fusie op mondiaal niveau zijn.''

Dat zegt Jos Versteeg, analist van Theodoor Gilissen, tegen RTL Z.  Voor zowel Liberty Global (dat in ons land eigenaar is van Ziggo) als voor Vodafone is Nederland maar een betrekkelijk klein deel van hun wereldwijde activiteiten.

Een groot probleem bij de fusie tussen Ziggo en Vodafone Nederland was dat kabelaars veel hoger gewaardeerd worden dan mobiele telecombedrijven, zegt Versteeg, ''maar daar zijn ze het nu over eens geworden''. Om deze ongelijkheid in waardering recht te trekken nam Vodafone een bruidsschat mee van 1 miljard euro.

Middenweg gevonden
Er is ook een verschil tussen hoe beide concerns in het leven staan, legt Versteeg uit. Telecombedrijven zoals Vodafone hebben nog de situatie van 15 jaar geleden in herinnering, toen ze miljarden uitgaven aan (3G en 4G)-licenties. Ze bouwden toen hoge schulden op. Vodafone wil eigenlijk een veel 'saaier' bedrijf worden, dat gewoon dividend uitkeert, geeft Versteeg aan.

''Liberty Global, daarentegen, wil juist zo hard mogelijk groeien, met een maximum aan schuld. Die verschillende uitgangspunten waren ook een van de redenen dat een krachtenbundeling nooit is gelukt, maar nu is er blijkbaar een middenweg gevonden.''

Schuldpositie
''De nieuwe combinatie van Ziggo en Vodafone wil een schuld van 4 tot 5 keer de winst. Vodafone zit maar rond de 2, terwijl Liberty Global waarschijnlijk meer schuld had willen hebben, dan de 4 tot 5 keer de winst'', aldus Versteeg. ''Ook op dit punt zijn ze het eens geworden''.

Hoe hoger de schuld, hoe hoger (in principe) de winst die je kunt maken, omdat je er vanuit gaat dat je het rendement dat je maakt hoger is dan de rente die je moet betalen. Maar als de schuld hoger is, dan wordt ook het risico groter. Rendement en risico zijn twee keerzijden van dezelfde medaille.  

Fusie kost banen
De fusie tussen Ziggo en Vodafone zal wel banen kosten, zo zeggen de bedrijven ook zelf. Ze denken alles bij elkaar 3,5 miljard euro aan samenwerkingsvoordelen (na aftrek van integratiekosten) te kunnen behalen. Het gaat daarbij niet alleen om kostenbesparingen.

Er hoeft ook minder te worden geïnvesteerd, maar het lijkt duidelijk dat er werkgelegenheid zal verdwijnen. ''Liberty Global kon al verschrikkelijk snijden toen Ziggo en UPC werden samengevoegd'', zegt Versteeg. Hij denkt dat de kostenbesparingen ook nu weer 'gigantisch' zullen zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore