Economie

Nederlandse vleessector bloeit op door groeiende export

23 september 2016 05:35 Aangepast: 23 september 2016 05:55
De export van varkensvlees verdubbelde afgelopen jaar. Beeld © Getty Images

Het gaat goed met de export van Nederlands vlees. Nog nooit werd er zoveel varkensvlees naar China verscheept en na een jarenlange 'vleeshandelsoorlog' met de Verenigde Staten wordt vandaag de eerste lading kalfvlees in de haven van Rotterdam uitgezwaaid.

Het is de eerste zending Nederlands kalfsvlees naar de VS in zestien jaar. In februari gaf de Amerikaanse overheid tot grote vreugde van de Nederlandse vleessector weer groen licht voor de handel. De Amerikaanse markt vormt zo een exportpotentieel van 10.000 ton kilo vlees, oftewel een waarde van 80 miljoen euro, hebben.

De markt was op slot gegaan na de BSE-crisis (gekkekoeienziekte) in Europa. Europa had op zijn beurt een verbod ingesteld op Amerikaans hormoonrundvlees. Na jarenlange onderhandelingen kan er nu dus weer kalfsvlees naar de VS. 

Thumbnail

De Nederlandse vleessector uitgesplitst naar diersoorten. (Beeld: COV)

De export naar de VS is heel belangrijk voor Nederland, zegt Dé van de Riet, woordvoerder van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). De aangesloten bedrijven zijn samen goed voor ruim 90 procent van de totale Nederlandse omzet van vlees, ruim 8 miljard euro per jaar.

"Kalfsvlees ging voorheen met name naar Zuid-Europese landen. Die stonden de afgelopen jaren economisch flink onder druk. Het is daarom heel belangrijk om andere afzetmarkten te vinden."

Importban en dalende consumptie

In Nederland staat de markt onder druk. Er zijn met name veel varkensboeren, die het niet makkelijk hebben door overaanbod en de dalende vleesconsumptie. Hoewel één op de vier mensen nog bij elke hoofdmaaltijd vlees eet, daalt de vleesconsumptie licht, blijkt uit onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut van de Universiteit Wageningen. Van 80 kilogram per persoon per jaar in 2005 naar 76 kilo in 2014.

Daarnaast leverde met name de importban van Rusland op varkens en varkensvlees de sector een stevige knauw op. Lobbyist Frans van Dongen van de COV sprak destijds van een gemis van 60 tot 75 miljoen euro.

Neuzen en magen naar China

In totaal gaat 70 tot 80 procent van het Nederlandse vlees en de bijproducten de grens over. Naar China gaat inmiddels voor 200 miljoen euro aan varkensvlees, een record. In 2013 ging het nog om 11.548 duizend kilo, in 2016 (cijfers tot juni) al om 141.127 duizend kilo.

Thumbnail

Chinezen nemen met name bijproducten af als neuzen, magen, botten en oren. "Voor die lekkernijen betalen zij forse prijzen." In China neemt de vleesconsumptie, samenhangend met de groeiende middenklasse, alleen nog maar toe.

Door de export naar het Aziatische land blijven de boeren en slachterijen niet meer zitten met halve karkassen. Van de Riet: "Bovendien levert vlees voor menselijke consumptie meer op dan diervoeding."

Nieuwe markten

Een volgende stap is de rest van Azië. De sector ziet potentieel in Zuid-Korea, Taiwan en de Filipijnen. Hoewel nieuwe markten aanboren een kwestie van "een lange adem en veel geduld is", is het noodzakelijk volgens Van de Riet. "De hele keten is hier gebaat bij."

Dat het Nederlandse vlees van 'heel hoge kwaliteit' is, helpt hierbij wel, zegt Van de Riet. "Onze standaard is hoog, of het nu om duurzaamheid of medicijngebruik gaat, en wij hebben tal van safety-programma's, eisen en keurmerken. Daarmee kunnen we ons goed onderscheiden. Zelfs op grote markten als China of de VS."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore