Tech

Spotify aangeklaagd door artiesten: '1,3 miljard te weinig betaald'

03 januari 2018 08:49 Aangepast: 03 januari 2018 22:03
Beeld © ANP

De uitgever van muzikanten als The Doors, Janis Joplin en Neil Young heeft streamingdienst Spotify voor de rechter gedaagd. Wixen Music Publishing stelt dat Spotify bewust te weinig betaald heeft voor de auteursrechten van meer dan tienduizend nummers, en eist 1,3 miljard euro.

Het bedrijf eist een kleine 125.000 euro schadevergoeding per liedje van Spotify, blijkt uit een rechtszaak die in Californië is aangespannen. Het gaat om ruim tienduizend nummers, wat bij elkaar neerkomt op minstens 1,3 miljard euro. 

'Voor de lancering in de VS heeft Spotify geprobeerd om de auteursrechten te licenseren met platenlabels, maar in een poging om de eerste te zijn op de markt, heeft het bedrijf onvoldoende moeite gedaan om de benodigde compositierechten te verkrijgen', staat te lezen in de claim.

Miljoenenschikking

Spotify moet auteursrechten betalen om een nummer te mogen aanbieden aan luisteraars. Er zijn twee soorten auteursrechten waar het bedrijf voor moet dokken: het recht op de opname (meestal van de platenmaatschappij) en het recht op de compositie (van de componist/uitgever). Volgens Wixen is er te weinig betaald aan compositierechten.

Het is niet de eerste keer dat het bedrijf in de clinch ligt met een uitgever over auteursrecht. Vorig jaar trof Spotify nog een schikking van 30 miljoen dollar in een soortgelijke zaak met een andere uitgever.

Spotify was niet direct bereikbaar voor commentaar.

`