Economie

Situatie Spijkenisse Medisch Centrum zorgwekkend

25 juli 2016 06:00 Aangepast: 30 juli 2017 20:30
Beeld © ANP (Archiefftoto)

De financiële toestand van het Spijkenisse Medisch Centrum (SMC), dat voortkomt uit het geruchtmakende faillissement van het Ruwaard van Puttenziekenhuis, is zorgwekkend. Dat blijkt uit de vrijdag gedeponeerde jaarrekening.

Na het bankroet van het Ruwaard van Puttenziekenhuis in 2013 werd de zorginstelling in afgeslankte vorm doorgestart. Ondanks verschillende reorganisaties boekte het ziekenhuis vorig jaar opnieuw een verlies, van bijna één miljoen euro op een omzet van ruim 50 miljoen euro. Ook het jaar ervoor leed het SMC een verlies, van 3,5 miljoen euro.

Onzekerheid over continuïteit

Door de aanhoudende verliezen was het eigen vermogen eind vorig jaar zeven miljoen euro negatief. Daarmee was het Spijkenisse Medisch Centrum technisch failliet. In het jaarverslag spreekt topman Peter Langenbach van "een materiële onzekerheid over de continuïteit" van de zorginstelling.

Sinds de doorstart opereert het SMC onder de vleugels van aanvankelijk drie, nu nog twee andere ziekenhuizen. De betrokkenheid van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en het Van Weel Bethesda Ziekenhuis in Dirksland betekent echter niet dat zij het ziekenhuis in Spijkenisse onvoorwaardelijk financieel steunen.

Rigoureuze ingrepen

Volgens de jaarstukken hebben de ziekenhuizen anderhalve week geleden 'onder nader vast te stellen voorwaarden' financiële steun beloofd, in de vorm van een lening van 4 miljoen en een werkkapitaalfaciliteit van 3 miljoen. Daarmee zou het Spijkenisse Medisch Centrum voorlopig het hoofd boven water kunnen houden. Ook hoeft een miljoenenlening van zorgverzekeraar CZ minder snel terugbetaald te worden.

De nieuwste bezuinigingsronde die bijna is afgerond, waarbij de ondersteunende diensten naar de andere ziekenhuizen worden verplaatst, moet ervoor zorgen dat de zorginstelling uiteindelijk zijn eigen broek kan ophouden. Bij de nieuwe reorganisatie worden volgens het ziekenhuis 'rigoureuze ingrepen niet geschuwd'.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`