Economie

Bijna helft bedrijven tegen wil en dank in prijzenoorlog

15 november 2016 08:43 Aangepast: 15 november 2016 13:01
Beeld © ANP

Van alle Nederlandse bedrijven is 43 procent verwikkeld in een prijzenoorlog. Van hen is de overgrote meerderheid, 83 procent, daar niet zelf mee begonnen. Er ontstaat zo een vicieuze cirkel die leidt tot lagere marges en minder innovatie.

Dat blijkt uit de Global Pricing Study van adviesbureau Simon-Kucher & Partners. Ondernemingen buiten Nederland hebben nóg vaker te maken met de zogenaamde prijsdumping waar ze niet op zitten te wachten. Wereldwijd treft dat maar liefst 49 procent van de bedrijven.

Energie- en nutsbedrijven zijn wereldwijd het vaakst in een prijzenoorlog verwikkeld, het geldt voor bijna driekwart van die bedrijven.

Wereldwijd inkopen, grotere concurrentie

Bij prijzenoorlog denken we misschien aan prijsverlagingen door supermarkten, maar bij het grootste deel van de prijzenoorlogen gaat het om bedrijven die niet aan consumenten verkopen, maar aan andere bedrijven. 

De internationale concurrentie en transparantie is daar 'significant' toegenomen. Bedrijven kunnen door internet nu wereldwijd inkopen en dat zorgt voor grotere concurrentie.

Hogere kosten niet door te berekenen

Bedrijven kunnen daardoor de prijsstijgingen waarmee ze te maken hebben, niet helemaal doorberekenen. Hun kosten nemen met 3,4 procent toe, terwijl ze hun prijzen met maar 2,7 procent kunnen opschroeven. Dat betekent dat de winstmarges omlaag gaan, aldus het adviesbureau.

Dit alles lijkt in het voordeel van consumenten, stelt het bureau, maar als de lagere marges leiden tot minder innovatie, is het dat uiteindelijk niet.

'Slechte prijsstrategie'

Wereldwijd slaagden vier van de tien bedrijven er niet in om hun winstmarges te verhogen, terwijl 60 procent denkt dat hun kosten verder zullen toenemen.

Simon-Kucher wijt de problemen aan het ontbreken van een juiste prijsstrategie. Maar liefst 87 procent van de topmanagers zou erkennen dat hun prijsstrategie niet optimaal is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`